81 de cazuri (declarate) de xenofobie şi rasism îndreptate împotriva românilor

Mediafax ne informează că românii din Italia sunt sunt principalele victime ale acţiunilor xenofobe şi rasiste din peninsulă. Studiul a fost realizat de către asociaţia “Lunaria” cu sprijinul Grupului Verzilor din europarlament. Studiul ne indică următoarele date:

 • 119 cazuri rasiste în 2007, 124 în 2008 şi 76 de incidente doar în primele trei luni ale acestuia an
 • din totalul de 319 cazuri de rasism, 187 sunt violenţe fizice şi 132 de cazuri de violenţă verbală, inclusiv mesaje, discursuri şi propagandă xenofobă şi rasistă
 • românii sunt principalii vizaţi de xenofobie şi rasism : 81 de cazuri

rasismStau şi mă întreb câte din cele 81 de cazuri, în cazul nostru, au ajuns să fie publicate, judecate şi cu rezultate concrete pentru cei afectaţi? Cred că niciunul. Eu sincer nu am auzit ca vreun român supus unor tensiuni de acest tip să i se fi dat dreptate PUBLICĂ. Iată ce ar trebui să monitorizeze asociaţiile serioase, iată ce ar trebui să raporteze filialele partidelor politice , iată ce ar trebui să transmită consilierii din Italia ai politicienilor din România şi nu în ultimul rând iată ce ar trebui să fie pe ordinea de zi, ca prioritate, a parlamentarilor români ai diasporei. Eu nu am auzit ca vreun politician român să se şifoneze la vreunul din cele 81 de cazuri pe care (atenţie) le-au declarat românii. Că de cele în care nu au avut curajul să scoată un cuvânt şi au tăcut, nu mai spun… sigur sunt de ordinul sutelor. Mulţi români păţesc tot felul de “grozăvii” de astea rasiste sau xenofobe dar habar nu au unde să raporteze, cui să-i ceară un sfat, cui să denunţe, cui să se adreseze. E drept că oricine s-ar informa ar găsi posibilităţile dar eu vreau să iau apărarea acestora şi să spun că autorităţile şi instituţiile româneşti prezente în Italia au datoria să fie cât mai prezente şi să informeze românul, nu doar să-i pună la dispoziţie un număr verde ci să şi facă cunoscut acest număr prin cât mai multe mijloace: magazine, puncte comerciale, linii ale firmelor de transport, etc.

…mi se pare a mia oară că-mi bat gura degeaba!…ziarele româneşti din peninsulă nu pot face minuni şi s-a demonstrat de multe ori că semnalele de alarmă trase de jurnalişti se pierd în vânt!

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Doamne ferește și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la 81 de cazuri (declarate) de xenofobie şi rasism îndreptate împotriva românilor

 1. Pingback: C’è o non c’è un pauroso deficit di democrazia in Italia? « Futuro insieme…

 2. Bine ca avem o buna protectie din partea tuturor celor abilitati (partide, institutii,etc.)!!!

 3. maine ne intalnim cu delegatia Fundatiei Soros pentru a discuta despre „emergenza” rasism si intoleranta in privinta romanilor din Italia. Simona

 4. Eugen Vilcu zice:

  Faptul ca in fiecare zi ne confruntam cu momente de rasism este indubitabil…Totusi nu cred ca ar trebui exagerat:oare de cate ori nu am folosit si noi expresia „uite al dracu tigan!”, conotatia nefiind insa rasista.
  Romanul in Italia,de obicei,este dispus sa „inghita” multe,pentru a nu-si pierde locul de munca,locuinta sau pur si simplu fiindca nu intentioneaza sa se stabileasca aici si deci nu-l intereseaza.Totul tine in mare masura si de nivelul de educatie,din pacate.Si cum,din natura,italianul „ci prova” iar romanul mai are inca reminiscenta de a pleca privirea,dupa parerea mea ne-am ales (si) cu aceasta „eticheta”.
  Din acest punct de vedere (si nu numai!) autoritatile romane in Italia isi incaseaza in continuare,linistite,salariul!

 5. Gabriella di Sant'Angelo zice:

  Da, si mie mi se intimpla de cind am pus piciorul in Italia Genova si apoi Milano, fiind casatorita si acum vaduva, eu traiesc tot timpul cu teroarea ca datorita originei mele nascuta in Bucuresti, sint tot timpul discriminata in contact cu institutiile si spitalele din partea de nord a Italiei dar eu cred ca de la Genova mai in sud este si mai rau romanii nu sint acceptati sau tolerati nici de familiile italienilor nici de tribunalele lor. Este adevarat ca acum 71 ani tot Italia a fost prima tara care a instaurat in Italia (Musollini) primele legi razziale adica rasiste impotriva ebreilor italieni va imaginati dupa 71 ani care au trecut si a mai avut loc si al doilea razboi mondial, si tot ei dar din generatii nascute in libertate i very baby boom de dupa razboi , sa fie tot ei netoleranti cu alte grupuri etnice sau nationaltati care s-au transferit aici in Italia pentru munca si pentru reintregirea familiei. Eu cred ca la nivel mintal si institutional ei ne vad ca niste invasori si nu ne accepta. Si judecatorii nu ne accepta tot cu ei tin. Eu sint terorizata ca nu am drepturi aici desi mi -a fost data si cetatenia italiana prin Prefectura adica Ministerul de Interne. Nu inteleg de ce nu am drepturi sa ma apar in fata rautatilor care mi se fac. Li se da dreptate lor si eu continui de 15 ani sa fiu discriminata. Atunci nu este asta tara unde trebuie sa traiesc ? Sintem considerati sclavii lor? Nici negrii din Alabama nu aveau drepturi constitutionale si erau nascuti acolo. Dar Presedintele Statelor Unite SUA Abraham Lincoln le-a dat drepturi si a abolit sclavismul dar asta era acum 200 ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s