Partidul micilor şi a berii

mici-la-gratarOricât ne-am chinui, nu vom reuşi, noi comunitatea română din Italia să creştem, în modul în care ne comportăm în prezent. E foarte clar pentru mine (şi nu numai) că există o lipsă de informare teribilă, că există o lehamite ajunsă la limita maximă iar interesele sunt strict personale, nicidecum generale, de comunitate. Românii din Italia, în marea lor majoritate nu au cultură politică, nu sunt informaţi, trăiesc într-o lume ruptă total de realitatea cotidiană. Din lipsă de cultură şi informaţie preferă să se izoleze în spatele unui naţionalism neînţeles, fără principii şi fără entuziasmul necesar evoluţiei. De ceva timp încerc să formez un nucleu, cu scopul formării unei structuri puternice şi cu idei absolut noi şi revoluţionare pentru unire dar totul se limitează la o singură idee: unirea românilor din zonă poate duce la un singur avantaj: mersul la grătar şi bere împreună. Asta-i tot ce întrevede o parte din comunitatea românilor din jurul Anconei. Nimeni nu cere un preot ortodox, o biserică ortodoxă, un sediu pentru întâlniri, implicări în voluntariat, donări de sânge, protecţie civilă sau crucea roşie…nimeni nu vede pozitivă implicarea gratuită a avocaţilor români, a funcţionarilor de bancă, a medicilor sau a intreprinzătorilor particulari…nimeni nu doreşte întâlniri periodice cu scopul de a face liste de probleme sau priorităţi…nimeni nu găseşte importantă manipularea politicii locale…nu…totul se reduce la ieşiri la grătar şi bere. Chiar şi o manifestare culturală la care am participat în urmă cu două săptămâni s-a “lăsat” cu destuparea de cutii de aluminiu de bere ieftină şi ţuică de proastă calitate. Dar nimeni nu se interesa în modul profesional de a promova cultura românească, că de asta se organizase manifestarea. În fine, asta se vede şi astăzi, la anunţarea majorităţii rezultatelor la alegerile locale…avem doar un consilier, la Marcellina, care a ieşit după o lungă  campanie, stropită şi de concurenţa cu candidata PIRului, tot româncă…ar mai fi o speranţă la Padova, Nona Evghenie având şanse teoretice după turul final.

Orice localitate italiană are câteva zeci de români care dacă ar avea în cap şi altceva înafară de grătare şi bere, ar deveni o forţă fantastică. Din păcate, şi o spun cu mare amărăciune, chiar dacă voi da naştere la multe comentarii, avem o comunitate foarte slabă, cu oameni mediocri, inculţi şi dezinformaţi…cei care nu fac parte din aceste categorii, şi sunt destul de mulţi, ori au interese personale şi nu-i interesează comunitatea, ori nu vor să se implice pentru că sunt absorbiţi de nulităţi şi de membrii partidului micilor şi a berii… e o ruşine teribilă să constaţi că trăieşti printre cei un milion jumate de români iar singurul consilier ales a obţinut 159 de voturi…credeţi-mă că sunt profund dezamăgit!

PS…încă ceva: la un articol din “Il Mesaggero”, aici (citiţi comentariul din josul paginii) a fost menţionat numele complet al unei românce asasinate dar numele asasinului ITALIAN a fost scris doar cu iniţiale…mai avem noi forţă să ne răzvrătim în faţa unor asemenea mojicii gazetăreşti?…nu, pentru că pe noi ne interesează doar grătarul cu mici şi berea rece!…sau ne interesează să facem cât mai multe consulate, ca în cazul lui Die la Padova. Mie mi-ar fi ruşine să spun că vreau consulat, chiar dacă Bologna e la câţiva zeci de kilometri, să fac războaie şi să mă declar în greva foamei pentru a-l obţine iar la alegerile europarlamentare să mă prezint doar cu 85 de români. Die, sper să nu te mai aud pe undeva că fac alergie!!! Din păcate asta e comunitatea şi ăştia sunt liderii…lasă că-i avem pe EBA, Vadim şi Becali la Parlamentul European şi cu siguranţă ei vor avea grijă de noi şi de problemele noastre.

m.r.?
la redazione puo’ spiegarmi perche’ della prostituta romena pubblica il nome e del suo assassino le iniziali?––––––––

La redazione

Ora ci sono nome e cognome

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Dezamăgiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Partidul micilor şi a berii

 1. Pentru aceasta situatie sunt de vina in primul rand asociatiile si asa-zisele partide, care seamana dezbinarea. Cred ca reprezentantii alesi, Ambasada si Consulatele trebuie sa mai faca un efort si sa convoace un nou Forum, pentru ca dupa mine, ceea ce se intampla in Italia, devine o problema cu grave repercursiuni asupra imaginii romanilor si Romaniei.
  O Diaspora organizata, poate fi de folos atat Romaniei, cat si Italiei.

 2. costel zice:

  Giovanni@”…ceea ce se intampla in Italia, devine o problema cu grave repercursiuni asupra imaginii romanilor si Romaniei…”Ceea ce se întâmplă în lumea românească din Italia este „programat”,planificat şi se trag sforile în direcţia dezbinării şi controlului…Îmi asum această afirmaţie ,pentru că cine nu vrea să vadă nu vede dar ,dacă pui cap la cap micile evenimente există un fir invizibil care coase toate „realizările” şi rateurile acestei comunităţi.Românii din diaspora uniţi măcar pe principiile esenţiale ,lăsând deoparte opţiunile politice ,poate deveni o forţă teribilă….undeva acest lucru nu se vrea.Mai reflectaţi şi vedeţi cum pionii făcători şi desfăcători din asociaţiile reprezentative,compuse din familia preşedinţilor 🙂 şi alţi 2-3 căţeluşi cu bale ,sunt băgaţi în seamă la guvern,la primărie ,la prefectură cam peste tot şi ori de câte ori au ocazia schilodesc cu cinism limba română ca şi italiana dealtfel, în numele aceleiaşi principiu de „integrare” văzut prin miopia propriei culturi de mahala.Aceste „personalităţi” sunt abil exploatate şi manipulate băgate în jocuri mai mari decât ei şi nu vor conştientiza niciodată că grupul,comunitatea sunt mult mai importante decât orgoliul propriu.Pe româneşte se cheamă nesimţire căci cum să-i spui unuia cu 5 membri în asociaţie care nu aderă la structuri mai mari care în viaţa de zi cu zi taie frunze la câini dar vrea finanţări ….şi culmea acestea chiar vin iar preşedintele o pune de-o caterincă cultural-politică în numele „comunităţii” dar fondurile le înghit aceaşi căţeluşi cu bale parte integrantă a familiei,de data asta în roluri de mediatori culturali multi-polifuncţionali 🙂 ,traducători,organizatori,etc.Există totuşi şi partea bună niciodată băgaţi în seamă pentru că fac cu adevărat ceva util,nu pot fi combinaţi şi ca atare nu se pot combina 🙂 la „proiecte”,nu sunt şi nu vor fi convocaţi de autorităţi,mijlocitorii se vor dau de fund înapoi că halca nu vine…Avem nevoie de un ziarist cu 4 pale care să facă investigaţii în lumea acestui balon de săpun care se numeşte asocianismul românesc.

 3. Eugen Vilcu zice:

  @Giovanni Existenta mai multor partide politice este un factor de echilibru.Asociatiile nu centreaza nimic,atat timp cat isi mentin statutul apolitic.
  Partidul Unic este o chestie desueta precum monarhia.
  Parerea mea!

 4. @ Costel: imi place cum gandesti!
  @ Eugen Vilcu: Daca cititi ultimul meu post, o sa intelegeti ce inseamna asociatie si politica. Ma credeti chiar un descreierat care vrea un partid unic, dar nu ati inteles mesajul meu. Partid in Italia pot face numai italienii, noi putem sa facem o asociatie, sau sa reunim asociatiile existente, sa facem un program, sa alegem o conducere, sa o chemam cum vreti (PIR se „zice” partid, dar se „citeste” asociatie), dar la „tratative” urmand sa mearga 2,3 oameni cu un „mandat” acordat de Comunitate.
  Nimeni nu este APOLITIC; chiar si cei ce spun ca nu fac politica, o fac afirmand acest lucru! Partidul DAC este „ceva pentru viitor”, in care cine vrea poate sa se „inspire” pentru crearea unui Program, este o tema de dezbatere. Na ca am scris un post! :)Scuze Andy!

 5. Eugen Vilcu zice:

  @ Costel Teama partidelor si a aspirantilor politicieni fata de asociationism este preocupanta.Asta fiindca asociatiile sunt privite ca un fel de rival, existand convingerea ca acestea ar putea determina optiunile politice ale membrilor lor sau ale comunitatii in care activeaza.Ceea ce denota faptul ca respectivii politicieni inca mai cred ca romanu-i TAMPIT si poate fi manipulat.Inexact,domnilor!
  Existenta numeroasa a asociatiilor,mai mici sau mai mari, este insasi expresia dezvoltarii comunitatii,a cresterii sale cantitative si in primul rand calitative.
  Daca organizarea de evenimente prin care este prezentata adevarata imagine a romanilor si a Romaniei,urmarindu-se intre altele si diminuarea „efectului Mailat” pot fi numite „taiat frunza la caini” o las la aprecierea dvs.
  Nu in ultimul rand,dupa umila mea parere,anumitor domni cu aspiratii politice si teama de asociationism le cam lipseste coerenta,atat la propriu cat si la figurat!

 6. Nu trebuie sa fi t….t ca sa fi manipulat. Dati o ochiata prin: http://schimbarea.blogspot.com/2008/07/adevaratele-pacate-al-umaninatii-ale.html

  Care este forta asociatiilor daca din 1200 de romani, s-au prezentat la vot 119? Eu nu spun ca asociatiile nu fac si bine (nu toate), dar spun ca ar putea sa faca si mai bine.

  E clar ca NIMENI nu vrea unitatea romanilor din Diaspora. Este la mintea cocosului! Ce partid are nevoie de un alt grup de presiune? Numai noi din Diaspora am avea ceva de castigat, nu PD, PDL, PSD, PD-L, etc. Cei care nu vor „unirea”, fac jocul partidelor! Na ca ma faceti sa spun ceea ce nu credeam ca este necesar!

 7. Ca sa ma leg la ultima mea fraza din comentariul de mai inainte, spun ca multe „neintelegeri” s-ar evapora, fie si cu o bere in fata(mici nu, pentru ca sunt vegetarian!); ca sa nu zic cate s-ar putea lamuri la un adevarat Forum al romanilor din Italia!

 8. Eugen Vilcu zice:

  Sunt de acord cu domnul Giovanni in privinta berii si a chftelutei de patrunjel :)) Dialogand probabil se poate creste.

 9. Numai dialogul poate „construi”.
  Daca vorbim singuri si „nu ascultam”, nimeni nu creste! Eu pot sa „suport” orice comentariu, dupa cum v-ati dat seama, si ma straduiesc sa ma fac inteles. Nu-i usor sa te faci inteles si sa intelegi prin postari, sau comentarii, dar eu incerc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s