Padova în alertă: românii votează cu dreapta…sau cum să râzi în hohote

Mă grozăvesc pe zi ce trece despre cum gândesc unii politicieni. Exemple avem cu toţii la îndemână, de la preşedinţi de stat şi până la femeia de serviciu cu carnet de partid dintr-o comună oarecare. Eu însă vreau să comentez o declaraţie a unui consilier comunal din primăria Padovei despre care aflu din „Il Gazzettino” că duce o luptă permanentă împotriva finanţărilor asociaţiilor locale ale străinilor, activitate devenită un adevărat leitmotiv al carierei sale de politician. Postez articolul mai jos:

logo_testata_gazzettino

Foresta, Pdl: «Il Comune
non facilita il voto dei romeni»Martedì 2 Giugno 2009,
La battaglia del consigliere comunale uscente del Pdl, Antonio Foresta, in particolare contro i finanziamenti stanziati nei confronti di alcune associazioni di immigrati è stata il leit-motiv della sua opposizione in questi anni di amministrazione-Zanonato. Una battaglia che Foresta ha deciso di combattere sino in fondo. E allora torna a parlare di «prebende elargite dal Comune all’associazione romena Columna» e al diverso trattamento che l’amministrazione, sempre secondo Foresta, avrebbe riservato agli altri cittadini romeni in vista delle elezioni.
«Anzitutto non si capisce per quale motivo – attacca il capo gruppo uscente del Pdl nel parlamentino di palazzo Moroni – l’associazione Columna abbia ricevuto, guarda caso il giorno in cui si svolgevano le elezioni per il rinnovo del parlamento romeno, 5mila euro dal Comune per organizzare una festa in Prato della Valle. E perché, sempre a Columna, e non invece ad altre associazioni di cittadini romeni, siano arrivati poi altri 3mila euro un paio di mesi dopo».
«Ma non è tutto – riprende Foresta – Ci piacerebbe infatti sapere perché, se le iscrizioni alle liste elettorali per i romeni si sono chiuse il 23 aprile, l’avviso di ritirare i certificati elettorali sia loro arrivato solo un mese dopo. E tra l’altro spiegando che l’ufficio elettorale sarebbe stato aperto, nel pomeriggio, solo il martedì e il giovedì».
«Circostanza tra l’altro non vera – termina Foresta – perché è cosa nota come in periodo pre-elettorale l’ufficio rimane aperto tutti i pomeriggi. E allora ci sorge un dubbio: non è che l’amministrazione uscente dopo essersi resa conto che l’80 per cento dei romeni padovani alle elezioni per il rinnovo del loro parlamento ha votato per il centro destra stia ponendo troppi ostacoli sulla strada del loro voto amministrativo, capendo che aver sostenuto Columna forse non è stato sufficiente ad assicurarsi i voti che speravano?».

angajatÎmi vine să plâng de necaz să aflu că asociaţia „Columna” a beneficiat de „astronomica” sumă de 5000 de euro pentru a organiza o sărbătoare românească şi după alte două luni de alţi 3000. Nu vreau să comentez dacă cei de la „Columna” (preşedintă doamna Elena Rădulescu) meritau sau nu aceşti bani, dacă au făcut ceva interesant, frumos sau util…sincer nu mă interesează acum acest aspect. Faptul e că un consilier comunal a făcut o pasiune din a atrage atenţia şi a pune beţe în roate micilor şi neînsemnatelor asociaţii, făcând caz pentru câteva oase şi alea dezgolite de carne. Adevărata problemă care-l roade însă, după cum se poate citi în finalul articolului, e faptul că (şi aici inventează un scenariu cu adevărat grotesc şi de râsul curcilor) românii, în proporţie de 80%, au votat cu dreapta românească şi deci vor vota cu dreapta italiană şi la locale. El nu ştie că cei 80% i se datorează în mare parte lui Dumitru Ilinca, după ce a înfiinţat filiala PD-L şi i-a dus pe toţi la vot. El nu ştie că la aceste alegeri locale va candida o româncă pe listele PD(Nona Evghenie), deci de stânga, pe care eu o dau aproape ca sigur, prima consilieră româncă din Italia, care a început campania de la începutul anului, care are o echipă foarte puternică şi bine organizată şi care a înscris pe listele elctorale circa 450 de români care vor vota aproape sigur cu ea, înafara italienilor. Să nu uităm că Nona e funcţionar în bancă iar soţul ei este avocat cunoscut la Padova. Asta e a mia dovadă că politicienii din Italia în cazul imigranţilor nu se informează, că se bazează doar pe speculaţii şi zvonuri iar mulţi ,iată şi cazul ăstuia, îşi fundamentează cariera pe principiul „eu sunt antistrăini”…e stilul ăla de politician pe care eu îl detest: când nu găsesc avantaje, te distrug iar când întrevăd o oarecare şansă încep să te perie.

…să faci o asemănare între PD-L românesc şi Pdl italian chiar mi se pare o lipsă totală de fler politic…ce să mă mai mir când majoritatea nu deosebesc Budapesta de Bucureşti.

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Doamne ferește și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

57 de răspunsuri la Padova în alertă: românii votează cu dreapta…sau cum să râzi în hohote

 1. Bravo Nona, poate- i explici si PIR-ului cum se face !
  Buna concluzia Andy.

 2. Dutu Mihai zice:

  Andi, confuzia se datorează şi faptului că mare parte din cei din PD-L România se bat cu pumnul în piept cu colaborarea dintre ei şi PDL Italia. Deci Gogul italian nu e chiar atât de confuz. Apoi numerele aruncate de tine nu-şi au acoperire. La Padova, la alegerile de anul trecut au votat puţin peste 300 de români. Nu toţi cu PD-L. Deci, efortul lui Ilinca este mult supraestimat, cu tot respectul pe care il port. Apoi temerile că vom veni în valuri la vot le consider uşor paranoice. În Padova, unii conaţionali au depus „eforturi” deosebite pt ca rrumânii să nu voteze cu italienii, ci cu românaşii noştri din PD-L şi PSD. Crede-mă, că ştiu ce zic. Mai multe putem discuta după alegeri. Eu îi doresc succes Nonei dar nu mizez pe participarea comunităţii noastre la vot.
  @Giovanni: Stimate domn, cu riscul de a fi din nou catalogat drept PIR-ist, vă întreb: ce anume ştiţi despre doamna Nona Evghenie, ca să o puteţi da drept etalon? Parcursul politic al doamnei este necunoscut mie şi de aceea (indiferent de succesul ei) nu mă avânt în declaraţii. Vă rog pe această cale să ne luminaţi. Nu de alta, dar chiar vreau să am un exemplu politic de urmat şi dacă tot o admiraţi atât, în dauna altora, mi-aş dori să aflu şi de ce.

 3. Andi Radiu zice:

  Mihai, chiar italianul afirma ca 80% dintre romani au votat cu PD-L…Ilinca a dus vreo 200 la vot…numarul de 450 de inscrisi PENTRU ALEGERILE LOCALE, NU EUROPARLAMENTARE, il am chiar de la Nona…si nu cred ca minte…e o persoana in care am incredere…maine iti voi trimite articolul pe care l-am scris despre ea…acolo vei stii mai multe despre ascensiunea ei politica…de fapt si pe acest blog mai sunt doua articole despre ea…pe la inceput

 4. Andi Radiu zice:

  maine sau poimaine voi posta numarul romanilor inscrisi pentru alegerile locale…e impresionant…eu sincer nu am crezut in prima instanta dar sursa e credibila.

 5. Dutu Mihai zice:

  Bre, dacă ai informaţii pe care să te poţi baza cu privire la numărul românilor înscrişi te rog să le publici. În Friuli sunt înscrişi vreo 50 de români. Atât. Eu mizez încă pe neparticiparea noastră la aceste alegeri. Fie pt Italia, fie pt România. Dacă Nona are 450 de înscrişi şi cel puţin atâtea voturi e chiar o mare realizare.

 6. G.D. zice:

  La T.inscrierea romanilor pentru obtinerea tesserei electorale a trezit in ultimul ceas anumiti politicieni…cam tarziu insa!Nu cred ca vom avea consilierul nostru si, daca il vom avea,nu stiu daca e in stare sa faca fata mediului in care va lucra.

 7. Andi Radiu zice:

  din diferite motive nu le pot publica…exista niste reguli peste care nu pot trece.
  …si inca ceva Mihai, cred ca vorbim de doua lucruri diferite…eu ma refeream la ALEGERILE LOCALE…nu la cele EUROPARLAMENTARE.

 8. Andi Radiu zice:

  @ Gina…se mai pot face in unele locuri inscrieri pentru a putea vota…nu se obtine „tessera” ci doar un certificat care iti permite sa votezi…dar depinde de primarie.

 9. Dutu Mihai zice:

  Andi, vorbim de aceleeaşi treabă. Au loc în aceeaşi perioadă. Metoda de vot e aceeaşi. Adică înscrierea pe listele suplimentare şi mersul la vot cu „tesera”. Zi-mi cu ce şi unde mă înşel. Eu ştiu că pe 6-7 iunie mă voi duce să votez pt alegerile locale şi cele europarlamentare din Italia. De cele din România sunt sătul şi scârbit.

 10. Andi Radiu zice:

  Confuzie poate fi Mihai…eu de exemplu voi vota la locale, evident pentru un italian,in Italia, ca romani nu participa iar la europarlamentare, pentru Romania…asa se poate intampla, si sigur va fii asa, si la Padova, unde cei care o vor sustine pe Nona vor vota la locale iar pentru europarlamentare nu vor vota sau se vor duce sa voteze pt Romania…scenarii sunt multe…ce pot sa-ti spun e ca sunt ZECI DE MII inscrisi pentru locale in toata Italia…

 11. Dutu Mihai zice:

  Las-o-n sânge cu zecile de mii. Ţi-am zis cum e în Friuli. Cu date din primării. Vino cu dovezi şi te cred.

 12. Andi Radiu zice:

  inca ceva…ce se-ntampla frate cu blogul tau?…ca nu se mai poate intra de vreo doua zile

 13. Dutu Mihai zice:

  M-au atacat portocalii. Hahaha. E picat serverul cică. Da’ al dracu server e picat doar pt blogul meu din toată platforma (bine, nici chiar aşa, mai sunt vreo 10 picate cică). Facem pariu că-şi revine pe 8 iunie?

 14. Andi Radiu zice:

  as pune pariu si-l castig…nu cu blogul tau, ci cu numarul romanilor inscrisi…ca eu ma bazez pe ceva oficial…nici eu n-am crezut in prima faza…toate la timpul lor

  …pt blog…pune-teb pe wordpress…sau continua cu blogspot…ca-s sigure si rapide.

 15. Dutu Mihai zice:

  Lasă bre, asta cu timpul. Când aduci dovezi? După alegeri? Nici măcar atunci nu iese numărul avansat de tine. Auzi, zeci de mii de români. Cineva ne minte. Ori pe noi (deci reţine, nu doar pe mine) cu datele din Friuli, ori pe tine. Mizez că deţin date bune eu.

 16. Andi Radiu zice:

  e…tot o bagi cu Friuli…ce-i asa de elocvent?…si la mine in Marche e dezastru…du-te in schimb in Lombardia, Lazio sau Piemonte si-ai sa vezi.

 17. Dutu Mihai zice:

  O dau cu Friuli, pt că întâmplător sunt câteva sute de mii de români REZIDENŢI. Deci o pot compara cu Piemonte. Veneto nici ea nu e departe. Aşa că …

 18. Andi Radiu zice:

  bine…voi posta la momentul potrivit toate datele pe care le am.

 19. Dutu Mihai zice:

  Eşti nebun să ai trafic pe blog? Bagă date dacă le deţii. Ştii vorba aia că după război, mulţi viteji se arată

 20. G.D. zice:

  Andi,confirma -mi faptul ca la mine in oras vor vota vreo 200-300 de romani ….Pariem?

 21. Andi Radiu zice:

  nu stiu pe provincii sau localitati…ce pot confirma e ca sunt zeci de mii de romani inscrisi in toata Italia pentru a vota pe 6-7.

 22. Dutu Mihai zice:

  Daaa, şi marmota învelea ciocolata …

 23. @ Mihai: Nona face bine, pentru ca demonstreaza ca nu este mazochista, precum toti cei de la PIR. Cu aceasta ocazie, o sa vedem si noi ce face „primul partid al romanilor din Italia”, ca de ce au facut ieri in parcare nu vorbeste nimeni nimic!
  Un partid care are ca motto Unirea ca sursa a fortei, dar care face in realitate contrariul, nu merita atentia romanilor: ma astept la un val de demisii ale romanilor din acest partid ! Si eu daca as fi de dreapta, in acest moment as vota stanga, pentru a face sa priceapa cine trebuie, cine suntem si cum trebuie sa fim tratati. A declara ca nu te intereseaza politica romaneasca, este treaba cea mai hilara a acestui partid, care nu-si da seama ca a vota pentru politice in Romania, poate sa imbunatateasca viata rudelor de acasa, dar si a noastra aici. Bineinteles ca daca nu ai un Program cu care sa „ceri” atat Romaniei cat si Italiei, inseamna ca nu esti interesat. Deci: un partid care eschiveaza unitatea Comunitatii (vezi Forum), care nu este interesata de legatura cu partidele nationale (deci nici Parlamentul)(!!!), si care voteaza pe cei ce ne-o trag de ne rasuna valea; ce trebuie sa mai zic sa ma priceapa lumea? Si apoi se minuneaza ca ii ataca toti! Si au si tupeul sa ne trateze ca pe niste … gogi (concesie pentru tine!). Romanul cand este la anaghie, stie sa reactioneze ! Sunt sigur ca va veni aceasta reactie !

 24. „Dezastrul” de care vorbeste Andy, se datoreaza lipsei unei „voci unice” a Diasporei, care sa „aleaga” partidul italian, respectiv romanesc, caruia sa-i dam votul. Odata decis cu cine se „merge”, se vor ocupa „ei” sa ne procure Certificatele de vot, ba ne vor satisface si cerintele cuprinse in Programul destinat in functie de locatie(Romania, sau Italia). Daca „Contractul” nu este respectat, se schimba … calul de pariat!

 25. Dutu Mihai zice:

  Mai spart, nene. Deci ştii despre Nona, la fel de puţine ca şi mine. Despre politică m-am convins. Dar cum eşti mai în vârstă tre’ să-ţi dau dreptate că altfel îmi săriţi în cap. Hai să facem altfel. Cum poate politica românească să ne ajute, pe noi cei din Italia? Sau vorbim (din nou) doar de dragul de a umple rânduri? Eşti sigur că nu au încercat o apropiere de politica românească? Te întreabă unul care vine dintr-un partid care ia şi îi combate pe PIR-işti. PIR face politica românilor din Italia. Îndrăznesc să zic că e singurul partid care face asta. Dacă o face bine sau rău, doar timpul o va decide. Politica românească nu poate face politica românilor din Italia. Dacă-mi demonstrezi contrariul promit să-ţi devin discipol şi să nu-ţi ies din cuvânt.

 26. Citeste Racolta DAC pe Blog-ul meu si ai sa vezi ce „se poate” cere Italiei si Romaniei, exercitand „semplicemente” ,dreptul de vot in ambele locatii! Asta ar fi adevaratul Lobby romanesc !
  De asta cine nu vrea unitatea trecand peste „orientarile” personale, diminueaza Forta de actiune politica a Diasporei. UDMR este un exemplu de urmat. Partidele romanesti „s-au bagat” pentru ca au gasit terenul gol, ia sa ne unim sub acelasi Program al Diasporei, sa vezi cum dispar si ne mai baga si in seama ei si Parlamentul lor (si al nostru!).

 27. Dutu Mihai zice:

  Programul tău e puţin haotic şi vag explicat. Nu ai o doctrină dar oferi soluţii. Cel puţin ciudat. Apoi, nu uita cel mai important aspect: dreptul la vot, conform legilor europene în vigoare, nu ţi-l poţi exercita mereu în ambele locaţii. Cel mai bun exemplu alegerile din 6-7 iunie. Apoi, nu trece cu vederea limitele celor 2 medii politice. Politica românească nu poate interveni peste cea italiană şi valabil şi reciproca.

 28. Faptul ca tu nu ai citit ce am citit eu , te face sa zici ca nu am o doctrina. Esti confuz in legatura cu unde si cum se voteaza. Cazurile sunt multiple, in functie de resedinta si cetatenie. Orice cetatean poate vota „la politice” pentru tara de cetatenie, iar la „administrative” in tara de resedinta. Pentru „europene” se poate vota ori aici, ori acolo, in functie de decizia ta scrisa.
  Diaspora poate interveni in politica ambelor tari, dupa cum ti-am explicat mai sus, PRIN VOT. Politica nu o fac partidele, ci persoanele din interiorul si din afara partidelor.
  Ma mir ca ai citit Raccolta DAC in asa putin timp, sunt 44 de pagini; sper ca nu te-ai limitat din nou la poze, pentru ca-mi dai impresia ca esti confuz. Noapte Buna!

 29. Dutu Mihai zice:

  Eu poate că admir pozele dar tu eşti incoerent. Uite dovada: http://www.realitateadinitalia.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=1570 . Faptul că eşti din cale-afară de dezorganizat rezultă din reacţiile celor cu care dialoghezi. Sincer, nu crezi că ai tu o problemă şi nu noi, cei ce citim propunerile tale? Raccolta DAC este un material amuzant (asta era şi ideea nu?). Sper din suflet să nu ajungi să discuţi acest … „proiect” cu altcineva în afară de noi. Nu de alta, dar un bătrânel simpatic se poate transforma foarte rapid în moş senil (vezi cazul DIE) şi suporta consecinţele. Ştiu că mă vei acuza iar de lipsă de respect şi bun-simţ dar dacă reuşeşti să treci peste asta putem discuta oricând şi oriunde despre năstruşnicile tale idei din raccolta DAC.

 30. Giancarlo Germani zice:

  Andy,purtroppo io non sarei così sicuro come lo sei Tu che stanno cambiando i tempi.Ieri ho assistito ad una cena in un comune dove c’è candidato un romeno in gamba,organizzata da una romena che si è „venduta chiavi in mano la comunità locale” ad un candidato italiano.
  In molti comuni ci stanno registrando queste situazioni dove lo „smechero” di turno vende o cerca di vendere la comunità locale come pecore al macello.
  E c’è chi per una cena od una pizza farebbe di tutto..
  Ieri ho assistito a questa cena e Ti assicuro che lo spettacolo è stato molto triste,non per me o per noi del Pir,ma per la meschinità sia di chi cercava di comprare sia per chi si vendeva o prometteva di farlo.
  Che ci siano tanti iscritti alle liste non vuol dire nulla,sottovalutate noi italiani e la voglia di molti romeni di guadagnare sulla pelle dei propri connazionali è un grave errore..altro che nazionalisti… comunque se per amore o per forza si votano i candidati italiani và bene anche a noi,vox populi vox deo.

 31. @ D.Mihai: Cum iti lipsesc total cei 7 ani de acasa, nu o sa te mai bag in seama. Greseala mea ca nu m-am tinut de cuvantul dat, cand am priceput cu cine am de-a face! Am tot sperat! Dacia a fost si va fi; nu este o idee de-a mea! Eu cred ca schimband numele, poate ne schimbam si noi, mai ales ca putregaiurile „s-au indepartat”. Punct.

 32. Emilia zice:

  Caro Giancarlo, siamo alle solite, non ai capito nulla dell’essere romeno, non posso non risponderti, mi fai proprio tirar fuori le parole…Ma come ti permetti di continuare ad infangare i romeni??? Prima dicevi:”E c’è chi per una cena od una pizza farebbe di tutto”… „Che ci siano tanti iscritti alle liste non vuol dire nulla, sottovalutate noi italiani e la voglia di molti romeni di guadagnare sulla pelle dei propri connazionali è un grave errore…” Ma che razza di romeni incontri Tu a Roma??? Vorrei tanto metterti di fronte ai romeni e ripettere quello che hai appena scritto! Mi piacerebbe vedere la reazione dei miei connazionali! Guarda che è per il Tu modo di inveire contro la comunità romena che i romeni non si avvicinano alla Tua formazione politica, che non è altro che un Partito etnico. Svegliati! La gente è libera di scegliere, e se non è con Te, non deve essere accusata e tanto meno sminuita. Viviamo, grazie a Dio,in un paese libero, e se uno sceglie un partito italiano nessuno si può prendere la libertà di giudicarlo! E Tu caro Giancarlo, visto che come avvocato dovresti sapere certe cose, sei il primo a non dover giudicare il cittadino per la Sua libera scelta. Ti ricordo che il romeno ha vissuto già una vita politica a senso unico.Tante belle cose ai Vostri candidati! Anche se personalmente non condivido la Vostra scelta, vi rispetto, ma non posso tacere di fronte a affermazioni lesive nei confronti della comunità romena.

 33. Giancarlo Germani zice:

  Emilia,Tu sei quella Presidente della Lri che non ha neanche infornato la Lega che si candidava e che diceva che la poltiica non serve a nulla?
  Le cose che ho descritto purtropo esistono e non è facendo gli struzzi od i finti moralistic eh si risolvono.
  Complimenti per la Tua coerenza.

 34. BlueWater zice:

  @Emilia: ti confermo che almeno a Roma e dintorni abbiamo incontrato tantissime situazioni in qui romeni „per bene”, magari presidenti di associazioni, hanno venduta una fetta della comunità per ottenere vari vantaggi personali. Se vai sul nostro forum c’è il caso di una persona, con tanto di dettagli e nome.

  Poi e vero che la gente è libera di scegliere, pero credo che anche noi abbiamo il diritto di esprimerci i nostri pareri sulle candidature individuale.
  Riguarda la nostra scelta, ti ricordo che da quasi 3 anni seguiamo la stessa linea politica, quella delle candidature sotto un progetto nazionale e non individuale, mentre la LRI della quale ne sei ancora il presidente, combatte i movimenti politici quando i suoi capi si sono dati alle candidature.

  Ti porto a conoscenza anche il consiglio dato dal ministro Diaconescu d’avanti ai rappresentati di alcune associazioni presente ieri all’Ambasciata: „dovete dare peso politico alla comunità, solo cosi possiamo dare un tocco sostanziale all’immagine della Romania”. Tutto registrato.

 35. ellena zice:

  ” lo “smechero” di turno vende o cerca di vendere la comunità locale come pecore al macello.
  E c’è chi per una cena od una pizza farebbe di tutto..”

  vrem sau nu sa acceptam ,astfel de persoane exista ….din pacate ,si eu cunosc cateva aici la Firenze….ar vinde toata familia pentru un pumn de maruntis ….
  din fericire nu suntem toti la fel ….

 36. „dovete dare peso politico alla comunità, solo cosi possiamo dare un tocco sostanziale all’immagine della Romania”

  Atunci de ce nu vreti sa va intalniti cu aceasta Comunitate, trebuie cumva sa venim noi la voi, sau pur si simplu trebuia sa fi dat curs unei invitatii la ceea ce s-a chemat Forumul Comunitatii Romane din Italia!!! Este un bine facut Comunitatii „snobarea” unor invitati de prestigiu cu acel prilej?
  Aveti o politica justa, cand refuzati contacte cu politica romaneasca? Imaginea Romaniei este in mana voastra si ce ati facut cu ea?

 37. Dutu Mihai zice:

  Dle Teava, participarea la Forum a fost o opţiune, nicidecum o obligaţie. Nu văd de ce insistaţi cu chestia asta. Deja s-a concluzionat că Forumul a fost sabotat din interior. Găsesc lipsită de logică această acuză la adresa PIR. Dacă ar fi să dăm curs logicii dvs ar trebui să fie acuzată majoritatea comunităţii noastre din Italia, de vreme ce la Forum au participat (dat curs invitaţiei) în jur de 50 de persoane. Cât priveşte refuzul colaborării cu politica românească înclin să-i dau dreptate dlui Germani şi crede-mă că ştiu cum anume s-a pus problema. Vina este a părţii române. De ce vă zic să mă credeţi? Pt că fiind implicat în politica românească am avut ocazia să ascult strategia extrem de păguboasă pusă la cale de reprezentanţii noştri români în ceea ce priveşte o posibilă colaborare cu PIR. V-am mai zis, politica românească se face în România. În Italia sunt limitaţi. Vreţi armă politică în Italia, implicaţi-vă în politica de aici. Nu cu PIR. Cu PER sau cu orice alt partid, dar dacă staţi să aşteptaţi mila politicienilor noştri dâmboviţeni nu rezolvaţi nimic. Facem pariu că se va trage cortina peste iniţiativele politice româneşti imediat după alegerile prezidenţiale. La vârsta dvs am crezut că aveţi destulă experienţă în a mirosi mizeria asta. M-am înşelat. Sunteţi un adolescent naiv când vine vorba de politică (asta ca să fiu în ton cu gaşca veselă ce trimite tineretul la plimbare)

 38. Politica romaneasca nu inseamna numai partidele, ci si Parlamentul care ar trebui sa ne acorde VOTUL PRIN CORESPONDENTA, pentru ca eu vreau sa votez la „politice” in tara, ca sa schimbam ceea ce nu ne place. Daca nu pricepeti asta tu si PIR, inseamna ca „adolescentul” nu sunt eu !!!!!!!!
  Forumul a fost al COMUNITATII (vezi titlul); cine snobeaza COMUNITATEA, snobeaza ROMANIA si interesele ei (au spus-o toti politicii romani si italieni).Daca cineva nu pricepe, sa nu se astepte la aplauze, ca va primi huiduieli!!!!!

 39. Noi romanii, avem dreptul de vot in Romania si in Italia. Deci cu votul nostru facem politica si acolo si aici; ca nu degeaba ne … ignora ambele parti, tinand cont ca nici unul ca tine, care a facut politica, nu pricepe esenta.

 40. Eugen Vilcu zice:

  @ Dutu Mihai Cred ca iti face o placere deosebita sa mai arunci cate o „injectie” referitoare la varsta…si totusi…. eu am spus ca am mai multi ani decat tine si tu m-ai si trecut la categoria „ofiliti”.Poate te-ai grabit!
  Bine.Chiar daca nu sunt de acord cu tine in anumite privinte oricum te consider „un tinerel de viitor” si apreciez in mod deosebit dexteritatea pe care o dovedesti in folosirea limbii romane,pentru mine a fost intotdeauna o chestie foarte importanta asta.
  Ceea ce as vrea sa va propun in seara asta este destul de dificil chiar de explicat.Totusi,tinand cont ca fiecare dintre voi a avut si idei bune (din punctul meu de vedere!) cred ca trecand peste antipatii,opinii politice si alte cele AM PUTEA INCERCA IMPREUNA SA FACEM CEVA UTIL.
  Premisa de la care plec este urmatoarea:dupa cum bine a „mirosit” domnul Germani romanii din Italia,chiar daca nu sunt constienti de asta,reprezinta o forta.
  Departe de mine ideea de a propune o formatiune politica (un UDMR romanesc in Italia)!
  Ceea ce eu cred ca am putea incerca noi impreuna sa gasim este un instrument (nu rade!) aplicabil majoritatii in scopul constientizarii acestei forte si a posibilitatii utilizarii ei pentru binele nostru.
  Atat deocamdata,astept comentariile voastre

 41. diana zice:

  Domnule Vilcu, poate ar trebui sa exprimati mai clar ceea ce ganditi referitor la constientizarea comunitatii romanesti din Italia, eu nu sunt de mult pe acest forum, dar privind modul de a se manidfesta al romanilor din strainatate nu pot sa ma gandesc la unitate, e un termen ce nu prea are rezonanta…
  Numai bine!

 42. Eugen Vilcu zice:

  Nu e vorba de unitate,fiecare trebuie sa-si aleaga ceea ce vrea,important pentru mine este SA O FACA

 43. Eugen Vilcu zice:

  Exemplu:romanii nu pot participa la „politicele” din Italia dar o pot face la administrative,avand astfel o parghie, daca toti (manelisti,neam de traista,intelectuali etc)ar folosi asta politicienii italieni nu ar putea sa ne ignore sau sa ne trateze ca pe gente de mana a doua

 44. diana zice:

  ..pana la urma se vorbeste de constientizarea drepturilor pe care si le pot exercita romanii in strainatate…dar …nu o fac asemeni celor din Romania care sunt scarbiti de tot ceea ce inseamna politica…probabil similitudinea aceasta ii sperie…

 45. Dutu Mihai zice:

  Dle Vilcu, nu v-am făcut babalâc. Am menţinut doar nivelul unui limbaj pe care unii îl consideră a fi de bun-simţ. Apoi, propuneţi NIMIC şi aşteptaţi ce? Soluţii? Românii POT pariticpa la „politicele” din Italia. Îmi pare nespus de rău că sunteţi dezinformat, dar am pretenţia că un individ ca dvs., cu valeităţi de lider/reprezentant al acestei comunităţi, trebuie să fie în temă cu toate aspectele care ne privesc, deci şi cu detaliile astea … electorale.

 46. Dutu Mihai zice:

  „Politica romaneasca nu inseamna numai partidele, ci si Parlamentul care ar trebui sa ne acorde VOTUL PRIN CORESPONDENTA, pentru ca eu vreau sa votez la “politice” in tara, ca sa schimbam ceea ce nu ne place. Daca nu pricepeti asta tu si PIR, inseamna ca “adolescentul” nu sunt eu !!!!!!!!”

  Deci. Dacă dorinţa ta e să votezi, o poţi face şi acum în actualele condiţii. Te deplasezi la urne şi-ţi exprimi afinitatea faţă de „catindaţi”. E o posibilă soluţie şi asta, cu votul prin corespondenţă, dar nu ar schimba prea mult situaţia. Apoi, dacă vrei neaparat să schimbi situaţia din ţară, întoarce-te în România. Fă sacrificii acolo. Ştii că e o vorbă, şi cu aia în … şi cu sifeletul în Rai. Cumva asta-ţi doreşti? Marea problemă e că noi încă nu ştim ce drepturi avem şi mai ales ce nevoi avem. Suntem din cale-afară de confuzi.

 47. diana zice:

  sunt de acord cu d-l Dutu, suntem confuzi, indiferenti si…prea putin dornici de informatie…

 48. Eugen Vilcu zice:

  Nu sunt lider,nu-mi doresc asta si ma reprezint doar pe mine pe acest blog…asta-i problema,nu cer nimic.Poate-mi explici si mie cum ar putea Dutu Mihai sa determine prin optiunea sa electorala componenta Senatului italian.

 49. diana zice:

  sunt de acord cu d-l Dutu,suntem confuzi, indiferenti si prea putin deschisi la informatie…

 50. 1. Romanii din Italia Nu voteaza la „politice” decat daca au cetatenie italiana.
  2. Romanii din Italia pot vota NUMAI la „comunale” si la „europee”, daca solicita in scris aceasta optiune, daca nu, voteaza in Romania.
  3. Nu stiu altii, dar eu am „interese” si in Italia si in Romania, deci vreau sa mi le apar in ambele locuri, prin singura posibilitate pe care o am:VOTUL.
  4. Dutu Mihai poate influenta componenta Senatului, numai daca este cetatean italian.
  5…. „Marea problema e ca noi inca nu stim ce drepturi avem si mai ales ce nevoi avem. Suntem din cale-afara de confuzi” …
  Vorbeste la persoana intai singular !
  Desi pentru un om cu experienta ta politica, este greu de acceptat!

 51. Eugen Vilcu zice:

  Cred ca de data asta domnul Giovanni a fost foarte documentat si concis!Cu totul de acord cu domnia-sa!

 52. Dutu Mihai zice:

  @Eugen Vilcu: dacă vreau să schimb componenţa Senatului italian îmi exercit dreptul de a vota după ce în prealabil am cerut şi obţinut cetăţenia italiană. Fu greu? Nu cred.
  @ Giovanni il romeno:
  1. corect
  2. corect
  3. Nu poţi să o faci mereu. Te-aş ruga să-mi explici cum te împarţi cu ocazia alegerilor europene. Atenţie la soluţia dată că e mai delicată problema.
  4. da, bre. N-am susţinut contrariul.
  5. Eta na. Când o să ajungi la concluzia că majoritatea românilor îşi cunosc drepturile şi obligaţiile o să-mi schimb părerea şi modul de adresare. Până atunci, te rog frumos (ca fapt divers nu că ar fi reprezentativ) să găseşti 10 români capabili să-şi citească şi înţeleagă busta paga proprie, contractul de muncă, să-ţi facă un mic rezumat al Constituţiei Italiei şi … mai discutăm.

 53. diana zice:

  …probabil ca d-l Vilcu se referea la faptul ca, de unul singur, nu poti schimba componenta senatului italian,si nu facea referire la exercitarea dreptului la vot, care e principala cale democratica, prin care un cetatean isi poate exprima opinia.Trebuie sa iti impartaseasca mai multi parerea cand doresti o schimbare sociala…asa cred.

 54. Eugen Vilcu zice:

  Cu mare parere de rau treuie sa spun ca Tavi si Award aveau dreptate: m-ati dezamagit teribil, domnule Dutu ,si am avut confirmarea faptului ca nu se poate discuta in mod constructiv cu dumneavoastra.Drept concluzie, de aici inainte ma voi limita doar la a citi postarile dvs. fara a intra in polemica,fiindu-va recunoscator daca veti binevoi a face acelasi lucru.Va doresc sa va gasiti calea pe care o doriti!

 55. Dutu Mihai zice:

  Dle Vilcu, mă surprinde reacţia dvs dar nu într-atât încât să nu fie oarecum previzibilă. M-aţi întrebat ceva şi v-am răspuns cât se poate de elegant şi cu foarte mult bun-simţ. Bănuiesc că aţi priceput şi interpretat ciudat mesajul. O să încep să mă scald în lacrimi de supărare că v-aţi alăturat grupului de intelectuali de week-end şi nu veţi mai dialoga cu mine. Care dialog, mon-cher? Cum vă contrează partenerul de discuţie, cum începeţi cu atacuri meschine şi puerile.
  @diana: dacă dlul Vilcu se referea la cum anume pot eu, personal, să schimb componenţa Senatului italian înseamnă că ori nu este în toate minţile ori a încercat să mă ia peste picior. Acum, eu nu dau diagnostice precum domniile lor, dar mă menţin în nişte limite. Cum anume aş fi putut să-i răspund?

 56. Eugen Vilcu zice:

  In legatura cu ceea ce va spuneam aseara,precizez ca ma refeream la majoritatea romanilor din teritoriu care nu au cetatenie italiana dar,constientizand forta pe care o reprezinta, ar putea prin votul la administrative sa determine intr-o anumita masura „miscarile” viitoare ale politicului (vezi preotul Fuciu),penalizand sau,dimpotriva,premiind un partid liber ales.
  Odata lansata o asemenea initiativa nu cred ca politicienii italieni vor ramane indiferenti si poate vor evita discursurile antiromanesti sau folosirea „sperietorii” roman in lupta politica.
  Cred ca ar fi o cazzata sa cer ctatenia italiana doar pentru a-mi putea determina viitorul de roman in Italia.In aceeasi masura sunt cu totul contrar incercarii de infiintare a unui soi de UDMR romanesc aici.”Ce tie nu-ti place….”

 57. Partid in Italia, pot face numai cetatenii italieni.
  Lobby romanesc se poate face si fara partid, cu asociatiile „aduse la acelasi numitor”.
  UDMR este un exemplu de cum oameni de diverse orientari politice, voteaza „la fel”, pentru a avea „forta de tratativa”.
  La „europene” votezi aici sau acolo ! Ce este asa de complicat? Daca Romania ne acorda votul prin corespondenta, „fugim” toti sa votam in Italia, ca sa ne „dea” si ea ceva!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s