Dihonia din comunitate

Dacă prin absurd în acest moment m-aş naşte a doua oară şi aş dori să analizez comunitatea românilor din Italia, cu siguranţă m-aş îngrozi. E un haos şi o dezorganizare ajunsă la limita raţionalului. Hai să mă explic…lăsând la o parte faptul că în viaţa social politică nu sunt implicaţi nici măcar 1% dintre românii din peninsulă, cei care au această opţiune sunt atât de dezbinaţi că putem fi înscrişi în cartea recordurilor…fără glumă!!!

ffunny magarus(1)În weekend la Milano, câţiva români vor lua parte la forumul comunităţii, organizat de F.A.R.I., cu invitaţi nesperat de importanţi şi cu o organizare de zile mari, ca locaţie, fonduri şi teme de discuţie…(2)un alt grup, condus de ing. Die, preşedintele asociaţiei „Romeni in Padova”, va demonstra sâmbătă, în faţa ambasadei la Roma cerând „neşte chestii” aproape imposibil de obţinut în viitorul apropiat…(3) P.I.R, partidul românilor, merge pe „cazzi suoi” într-o campanie electorală cu candidaţi slab susţinuţi financiar şi logistic şi cu ecou alarmant de anemic în rândul comunităţii româneşti…(4)F.I.R.I.,  forumul intelectualilor, condus de profesorul Cicortaş începe sămbătă un turneu teatral, fără implicarea comunităţii…(5) preşedinta Ligii românilor, Emilia Stoica,  candidează la un loc în consiliul comunal fără nicio explicaţie din punct de vedere al formaţiunii pe care o conduce sau să anunţe ceva oficial…(6)Parlamentarii diasporei din zona noastră, Badea şi Brînză, nu se mai înţeleg între ei…(7)după deplasarea celor 11 fantastici la Bucureşti nu a existat absolut niciun raport deşi li s-a sugerat celor prezenţi să facă cunoscute discuţiile cu cei mai puternici oameni din stat…şi cu siguranţă lista ar putea fi completată.

…măi oameni buni, chiar a dat dihonia în comunitatea românească din Italia?…chiar există un interes atât de puternic pe care încă nu-l individualizăm şi care ne duce pe toţi „în ispită”?…nu reuşesc să înţeleg atitudinea prezentă…nimic din ce se încearcă să se construiască nu rezistă…nu reuşesc să înţeleg de unde atâta răutate, individualism şi invidie…pentru că aceste trei „calităţi” caracterizează, fără-ndoială, pe mulţi dintre românii din Italia.

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Dezamăgiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Dihonia din comunitate

 1. costel zice:

  Nu-i nimic de înţeles 🙂 se ştie că în majoritatea cazurilor asociaţiile sunt la urma-urmei asociaţii familiare….cei 11 fantastici la un loc nu au nici măcar 200 de membi !!!! Lipsesc sursele de finanţare iar acolo unde se face câte ceva prin prostul management costurile acţiunilor se triplează.Multe asociaţii nu au nimic de spus în afara tupeului ….unele spre exemplu s-au născut cu bani de la Departament (10.000 RON),altele la sugestia politicianului de serviciu …o altă asociaţie spre exemplu,duce o bătălie pentru obţinerea de costume populare la orice preţ 🙂 ,o alta care nu are nici un membru în afara preşedintei pe viaţă care vrea să ofere personal calificat care să lucreze în cadrul consulatului cu statut de angajat :-))))) lista iniţiativelor este deschisă .Au boierii şi coanele astea mari un tupeu dragă Andi care sfidează şi blânda mămăligă ca să nu mai vorbim de picătura de bun simţ.Crede-mă că fac schifo ….uneori mai vezi câte-o coană care chipurile a trecut de stadiul de român şi vrea şi ea parale de-o sărbătoare cu mici şi cozonaci în spiritul tradiţiei ….Pericolul şi inamicul de bătut sunt tocmai aceşti pulifrici aroganţi care afirmă o superioritate neîntemeiată faţă de blândul şi bunul „Mitică” ….Când va naşte partidul sau asociaţia care-l va lua în seamă pe Mitică atunci vom vorbi de o schimbare.Duminica trecută am cunoscut o duduie importantă care afirma cu probe că a lucrat la Minister pe vremea lui Constantinescu ca funcţionar ….a scotocit geanta ca să-şi aducă aminte pe ce post lucrase… 🙂 avea o carte de vizită,lucrase duduia la relaţii externe ca să vezi .Despre rolul său acolo totul confuz …era şi duduia că cineva trebuia să fie 🙂 acum s-ar implica cu toată experienţa dar nu aşa aiurea ,înţelegeţi voi? Să spunem numai că unii preferă unul dar bun decât 10 la consumat oxigenul ,deci duduismului cu tupeu deocamdată stop! Partidele -că vorba veni- trebuie să aibă o conducere rezultată din votul membrilor săi ,ca să fii credibil după mine asta ar fi condiţia nr 1…

 2. Giancarlo Germani zice:

  Andy concordo in larga parte con quello che scrivi ma qui non siamo noi che andiamo per „cazzi suoi” ma tutti,forse noi siamo gli unici che fanno quello per cui siamo nati e cioè la poltiica mentre tutti gli altri dicono di non farla e poi invece la fanno singolarmente ognuno pro domo sua.
  E sopratutto nessuno fà vero associazionismo,l’associazionismo romeno non esiste come ha dimostrato la Lega e la Fari dalla sua stessa nascita,ognuno tira l’acqua al suo mulino e sopratutto non conclude nulla.
  Che dire,noi più di andare avanti per la nostra strada non possiamo.

 3. Andi Radiu zice:

  era un modo da dire Giancarlo…in senso che partecipate a queste elezioni senza apoggio della comunita. 🙂

 4. Giancarlo Germani zice:

  Quale comunità please? Dove e chi è la comunità? La comunità non esiste,noi stiamo cercando di farla nascere e cose come la manifestazione di Napoli dove i romeni hanno visto la bandiera del Pir e sono subito venuti a stringersi tutti insieme,a cheidere,ad interessarsi,a ringraziare.
  Questo è il lavoro che andava fatto dalle associaizoni e che nessuno ha fatto,scendere in mezzo alla gente,noi con tutti i nostri limiti lo stiamo facendo e ne siamo fieri.

 5. Andi Radiu zice:

  e…non esageriamo Giancarlo…penso che in Italia non esiste solo PIR…

 6. Dutu Mihai zice:

  Andi, ce zice Germani e just. Care comunitate? Habar nu au de ei românaşii noştri. Vrei un alt fapt cât se poate de real şi enervant? Nivelul de cultură la nivel de comunitate este cu mult sub nivelul minim la nivel European. Cu aceste date ce dracu’ să facem? Apoi, dacă iei la puricat toate asociaţiile vei descoperi doar incompetenţă, tupeu şi exagerat de multă idioţenie. În cel puţin 90% din cazuri. Vorbesc în cunoştinţă de cauză, deoarece, aşa cum bine ştii am intrat de curând în această mizerabilă lume. Ştii de ce e atât de infect mediul asociaţionistic? Pt că suntem bolnavi de funţii. Gogul e muncitor necalificat, trăieşte într-un mediu mizer, cultura sa este sub cea a unei găini dar a găsit rezolvarea problemei: îşi face asociaţie şi devine preşedinte. Participă la şuste, haleşte moca şi se plimbă moca. Pe cartea de vizită scrie că el e preşedinte. E dat naibii. De pe mizera uliţă din România e singurul … preşedinte. Când i se dă cuvântul nu e în stare să lege 2 fraze. Pt că e mult prea dobitoc nici nu realizează cât de penibil este. Ăsta este purul adevăr. Trist şi dureros. Pe cale de consecinţe dacă ar veni cineva să mă întrebe dacă pot propune pe cineva să mă reprezinte politic pe undeva i-aş spune că nu există un astfel de personaj. Mai mult, mi-aş cere scuze pt impertinenţa de anul trecut când am susţinut 2 personaje. E drept, că erau şi încă mai sunt văzuţi drept oameni calificaţi pt acea propunere, dar asta doar datorită incompetenţei ce stăpâneşte această comunitate. La toate astea se adaugă caracterul nostru de român. Să moară capra vecinului, să nu facem nasul mare vreunui conaţional, etc (astfel de vorbe le rostim şi întâlnim mereu – e bagajul genetic al acestui popor). Cât despre punctele dezbătute de tine îmi permit să zic doar atât:
  1. FARI şi-a schimbat echipa dar urmează aceeaşi linie incoerentă şi netransparentă. Este a 2-a ediţie a acestui Forum. După prima ediţie, ce s-a realizat? Acelaşi nimic care se va realiza şi după această a 2-a ediţie. Foarte celebri invitaţii: soţul soţiei sale şi restul familiei soţiei sale (familia regală adică cu duda ei). Ce vezi aşa ieşit din comun în asta şi în restul listei?
  2. Inginerul Die este exagerat de confuz. Am vorbit de vreo 3 ori cu el(de fapt e mult spus). Nu-mi inspiră decât milă. Un pensionar în criză de idei care devine din ce în ce mai ridicol prin problemele abordate şi mai ales prin modul său de a le aborda.
  3. P.I.R., aşa şontâc şontâc îşi face treaba mai bine decât mulţi alţii. Nu fac şi nu voi face parte din PIR dar nu am cum să nu respect munca depusă acolo şi mai ales felul în care acţionează PIR de aproape un an de zile.
  4. Cum ai vrea să implice comunitatea FIRI în proiectul demarat. Cu toţi ciumpalacii care formează comunitatea noastră, ce ai vrea? Să-i avem miez şi pe ăia pe scenă? FIRI şi Horia probabil au înţeles la timp că … n-ai cu cine.
  5. Îmi aduc aminte că erai un mare admirator şi susţinător al Ligii şi inclusiv al actualei preşedinte. Liga şi Emilia Stoica urmează aceeaşi linie incoerentă de la naşterea acestei caterinci de formaţiuni.
  6. Badea şi Brânză nu s-au înţeles niciodată. E extrem de greu să te înţelegi cu unul ca Brânză.
  7. La punctul 7 se confirmă ceea ce am susţinut la început şi prin alte comentarii pe blogul tău. N-ai cu cine.

 7. BlueWater zice:

  Appunto … ci sono tante altre che dovrebbero se non affiancarci a noi almeno tentare di riunire la comunità in un unica voce ( come pure tu chiedevi da sempre ).

 8. Nu am inteles daca de la PIR vine cineva la Milano !

 9. Giancarlo Germani zice:

  Ok,dimmi chi altro stà lavorando per un interesse o bene comune sono pronto a darti atto di aver ragione ma fammi nomi e cognomi perchè io forse non sono informato o sono cieco…

 10. costel zice:

  @preşedinta Ligii românilor, Emilia Stoica, candidează la un loc în consiliul comunal fără nicio explicaţie din punct de vedere al formaţiunii pe care o conduce sau să anunţe ceva oficial…@ Emilia a făcut bine …bine .Sincer aşi fi procedat la fel.Apoi mâine vă spun şi de ce văd lucrurile aşa.

 11. Andi Radiu zice:

  Eu sincer nu mai vreau sa comentez nimic…primesc tot felul de mailuri ciudate…cu cei care vor fi la Milano , voi fi deosebit de incanta sa continui discutia si sa gasim o cale comuna…voi veni cu idei noi si cu propuneri chiar daca nu sunt inregimentat nicaieri…sper sa pot lua cuvantul!!!
  @Mihai (Dutu) sper sa ne vedem la Milano…la fel si pt Giovanni!

 12. Giancarlo Germani zice:

  Noi oggi abbiamo la conferenza stampa di presentazione dei candidati alle elezioni comunali.Sabato abbiamo all’Accademia di Romania la presentazione del libro di Cingolani a cura diM iruna Cajavaneanu ed il pomeriggio l’inaugurazione della prima libreria romena a Roma.
  Domenica si inaugura l’siola romena grazie alla piazza ottenuta da Alemanno e quindi da come si vede abbiamo altri impegni.
  Auguri e buon lavoro a chi và a Milano anche se non abbiamo capito di cosa si parlerà,il forum dell’anno scorso è stato un fallimento ,per noi 2 giorni spesati non valgano un altro viaggio nel nulla.

 13. x Germani & Co zice:

  che dice: „Questo è il lavoro che andava fatto dalle associaizoni e che nessuno ha fatto,scendere in mezzo alla gente”. stai dicendo un sacco di cazzate! Solo uno come te può credere a quello che dici! Vedi solo quello che fai tu, e pretendi che la comunità ti segua, ma vai pure per conto tuo che in mezzo alla gente c’è chi ottiene risultati. E abbiamo visto quanti risultati ha ottenuto PIR. Se tu sei l’unico a scendere in mezzo alla gente, come mai non ti chiedi: „perché nessuno mi segue?”, „come mai nessuno ascolta quello dico?” , „perché i rumeni non credono in PIR?” Perché il presidente pir dice un sacco di cazzate e i rumeni ne hanno abbastanza dei propri leader, che sparano cazzate.
  Un amico che ama la comunità rumena in Italia

 14. BlueWater zice:

  Ed il pomeriggio abbiamo la presentazione a Marcellina della candidata romena, con un concerto di musica popolare romena interpretata dal grande Gheorghe Turda.

 15. Dutu Mihai zice:

  Andi, nu vin la Milano. Am vrut iniţial să merg dar am considerat că e mai bine să participe altcineva din partea asociaţiei la acest forum.

 16. @ G.Germani:
  Da quando ho cominciato “navigare” nel mondo delle Associazioni per vedere come stano le cose, lei è stato uno di quelli che mi piaceva per attivismo in Rete e per la formula magica: “Uniti suntem o forta”.
  A questo punto vorrei sapere Uniti a …chi?
  Spero che cambierà idea, mandando un rappresentante, altrimenti non ci rimarrà altro che costatare la sua indisponibilità a fare gli interessi della Comunità dei romeni.

 17. Sus...tinatorul zice:

  „e…non esageriamo Giancarlo…penso che in Italia non esiste solo PIR”

  Sunt pe fuga asa ca pun doar o intrebare…retorica,probabil;
  Ce altceva mai exista…concret si daca se poate cu exemple!?

 18. Andi Radiu zice:

  @ Mihai Muntean…vanitosule!!!!
  @ Mihai Dutu…pacat ca nu ne vedem…oricum nu gasesc logica explicatia ca trebuie sa vina altcineva…cine altcineva?…Iorgu Iordache nu merge in spania?…cine vine altcineva?

 19. BlueWater zice:

  Sincer sa fiu mi-ar placea ca cineva sa creeze o formatiune politica concurenta, astfel incat sa ne putem intrece in rezultate concrete, totul in folosul comunitatii.
  Atat timp cat alergam singuri e normal sa iesim intotdeauna primii … „malgrado le critiche”.
  In rest, ma alatur cererii lui Mihai: fapte, nu vorbe!

 20. Dutu Mihai zice:

  Iorgu se duce la Milano. Nu în Spania. În Spania se vor duce toţi lătrăii şi trepăduşii lui Brânză (2 la număr, din Italia). Explicaţia este una de bun simţ. Ce rost are să participe din partea aceleeaşi asociaţii mai multe persoane? Doar pt că e totul moca? Asta ţine de decenţă şi coerenţă.

 21. Giancarlo Germani zice:

  Guardate che chi vuol andare a Milano và,non è che nel Pir abbiamo discusso di questo,è ovvio che ognuno fà quello che vuole,poi se io sono solo come faccio ad imnpedire a qualcun’altro di venire?
  E’ evidente che noi siamo impegnati nella politica ed il forum delle associazioni,l’altranno finanziato dal governo romeno,quest’anno da privati,non dovrebbe essere dedicato alla politica,quindi chi và faccia un buon lavoro,o già da adesso se i conti non torneranno la colpa sarà nostra?
  Se sarà un succeso bravi agli organizzatori,altrimenti noi che c’entriamo,non è mica obbligatorio partecipare,o no?

 22. @ G.Germani: Si parlerà di UNITA’ !

 23. V.M. zice:

  Stimate DOMN!

  Ati prezentat un „infern” adevarat!

  Credeti ca numai diaspora romaneasca se prezinta astfel?
  Ce parere aveti despre d-l Berlosconi? ORI, de reprezentantii nostrii actuali?

  Se spune ca: „Liderii nu sunt decat purtatorii valorilor morale ale societatii!”

  Consider ca D-L DUDA, prin independenta sa, poate sa revitalizeze principiile morale bune, religioase si umaniste, care s-au marginalizat, in pofida a celor care si pe dvs. va deranjeaza!
  Va invit sa participati la sustinerea lui!

  Societatea romaneasca merita armonie si curatenie sufleteasca!
  Va multumesc!

 24. Mie personal d-l Duda mi-a facut o buna impresie, dar aici nu se vorbeste de dansul! Cei ce o fac, vor sa-si dreaga „busuiocul”, dar nu va preocupati ca nu o sa reuseasca!

 25. @ BlueWater: Cand o sa apara o alta formatie, voi o sa inchideti baraca probabil.

 26. alinaharja zice:

  Giovanni, tu momentan fa mega-miscarea romanilor, DAC sau cum vrei s-o numesti. Pune-o pe roate si dupa aia mai discutam.
  Punctul tau de plecare nu mi se pare deloc constructiv si nici macar inteligent.
  Tu faci o formatiune ANTI-PIR ori PRO-ROMANI?
  Ca pana in prezent mie (si nu numai mie) imi suna mai mult ca o mega-miscare virtuala anti-PIR.
  Nu se construieste nimic aruncand cu rahat in altii.
  Tu incepe, fa si cand veti ajunge concurenti REALI pe scena politica ai motive/drept sa le critici initiativele.
  Sa acuzi PIR-ul de imaginea de kakat pe care o avem mi se pare aberant.
  Mai lipseste sa spui ca Mailat&co sunt platiti/trimisi de PIR … :-))

 27. alinaharja zice:

  Cat despre Duda, Romania a renuntat demult la monarhie…
  Dar am inteles in sfarsit care este linia/ideologia ta politica.
  Scuza-ne pe noi, bietii ignoranti, care preferam o alta forma de guvernamant… ca de altfel marea majoritate a romanilor de peste tot… ignoranti ca si noi…

 28. Din cate am inteles d-l Duda nu vrea monarhie; ar fi culmea sa o vreau eu care fac parte dintr-o familie, cu care Casa Regala este „in debit” (amanunte la prieteni). Este totusi Cineva care trebuie ascultat, inainte de a fi judecat.

  Asta ca sa vezi ca nu ai inteles (inca) nimic despre mine !
  PS: vad ca noua scoala jurnalistica propune termeni si un limbaj cu totul necunoscut mie! ca sa nu mai zic de deontologie !

 29. alinaharja zice:

  Deontologia poti s-o judeci acolo unde lucrez, nu pe forumuri/blog.
  Cand vei gasi un titlu „evenimentul anului” la un articol/ interventie de-a mea unde laud PIR-ul sau cei caremi sunt simpatici, iti voi da dreptate.
  Momentan cred ca acest lucru s-a intamplat in alta parte.
  Asa ca…
  Limbaj necunoscut tie? Sa fim seriosi. Sa nu uitam ca tu ti-ai permis sa-mi jignesti tatal decedat pe care nici macar nu l-ai cunoscut.
  Esti sigur ca vrei sa discutam despre principii morale?

 30. Repet ca tatal tau (D-zeu sa-l odihneasca!) a fost pomenit in legatura cu probleme de educatie ale tale. Eu nu o sa repet epitetele si adjectivele, ca sa nu mai vorbim de buletine medicale, pe care mi le-ai atribuit, dar daca vrei sa o ti langa nu ai decat .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s