Politicienii români?…no grazie!

disperareStau şi mă întreb de ceva timp cu ce a ajutat politica românescă pe românii din Italia… sau din Spania… sau de oriunde. Am încercat să identific măcar un motiv pentru a putea afirma că politica sau politicienii români sunt utili, nouă celor care am ales să trăim în Italia. Şi bineînţeles că nu am găsit absolut niciun motiv. Din contră, destul de multe dezavantaje, mai ales de timp şi de bani. Pentru a vota trebuie să parcurgi în unele cazuri zeci sau sute de kilometri… ca să alegi ce?…eficienţa parlamentarilor români ai diaporei s-a văzut şi se vede: e zero. Interesul politicienilor români pentru problemele noastre e zero…totul se limitează la atragerea voturilor…şi-atât. Hai să încerc să fac o retrospectvă a unor “descălecări” de astea inutile:

Băsescu a venit, a făcut baia de mulţime şi a plecat fără să lase ceva concret

– miniştrii din cabinetul Tăriceanu, inclusiv prim ministrul, au venit şi tot aşa au plecat. Singura iniţiativă a fost organizarea forumului de la Milano, de anul trecut din mai, unde nu s-a întâmplat nimic.

CV Tudor a venit , şi-a luat o medalie de la Papa şi tot aşa a plecat, fără să bage pe careva în seamă (poate mai bine a făcut!)

Renate Weber s-a “opărit” de îngrijorare pentru ce a văzut la Anagnina, a promis că va face şi va drege, dar …nimic. (ba ne mai şi compara cu moldovenii din Braşov)

Mircea Geoană a venit, a promis 20000 de euro, plus alte târguri de muncă…nu s-a întâmplat nimic , deşi e preşedintele Senatului (ba da, a nominalizat pe Marian Mocanu, consilier pe problemele diaporei)

William Brânză şi Viorel Badea au fost aleşi dar n-au făcut nimic concret…doar ne-au umplut de mailuri şi vrăjeli electronice (ba chiar se bârfeşte că cei doi nu se înţeleg deloc…văd că cer amândoi trecerea DRRP la Guvern dar… separat)…deasemenea i s-a promis lui Dumitru Ilinca, care şi-a dat şi sufletul pentru PD-L, loc pe lista de la europarlamentare dar a fost minţit şi deziluzionat.

Patru europarlamenari români au venit în vizită la Papa, i-au adus o amintire şi l-a rugat să aibă grijă de români…şi-atât.

– Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a venit la Roma, a fost aproape ignorată de Fini şi la rândul ei i-a ignorat pe românii prezenţi.

Elena Băsescu a venit doar aşa, s-o însoţească pe o ministră, fără să ştie nici ea motivul real, ba chiar invitată la înfiinţarea unei asociaţii, refuză fără motiv.

Secretar de stat în ministerul afacerilor externe, responsabil cu organizarea alegerilor europarlamentare îmi spunea, răspunzând la întrebarea mea despre ce proiecte are pentru această campanie, că nu a făcut nimic deocamdată dar se lucrează…

…şi lista ar putea fi completată până mâine dimineaţă, cu tot felul de astfel de manifestări fără niniun rezultat. Concluzia mea e că noi cei din Italia suntem consideraţi de către politicienii din România, nişte prostănaci cărora le curg balele după o fotografie cu aleşii şi care sunt foarte uşor de păcălit şi de prostit. Eu unul încep să am alergie. De fiecare dată am observat aceeaşi atitudine din partea lor…un fals interes de moment, zâmbete şi vrăjeli de doi lei…fărăPRINCIPELE RADU însă a avea o propunere concretă, de interes general. În spiritul ignorării politicienilor riomâni, se pare că va fi organizat  forumul comunităţii româneşti de la Milano din 23-24 mai …se pare că s-a decis ignorarea totală a lor şi pentru asta îi felicit din suflet…voi face tot posibilul să fiu la acea manifestare. Va fi prezent din câte am înţeles, principele Radu Duda care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale…chiar sunt curios dacă şi alteţa sa va fi la fel de …politician român.

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Dezamăgiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Politicienii români?…no grazie!

 1. Dutu Mihai zice:

  Andi, tre’ să înţelegi un lucru: dincolo de incompetenţa politicienilor există şi limitele impuse de … lumea politică. Adicătelea, mai pe româneşte, trebuie să fii nebun şi fraier (eu am fost) să crezi că un partid din România va putea acţiona dincolo de graniţele ţării. Nu se poate. Nici măcat teoretic. Eu m-am prins destul de târziu. Asta nu scuză mârlănismul agasant al majorităţii politicienilor români. Despre Duda … mai nimic. Dincolo de absurdul şi penibilul situaţiei (princepe cu valeităţi de preşedinte într-o republică democratică) nu cred că va trece … de primul tur electoral. Apoi, nu cred că poate schimba ceva. Plus că oricine ar veni (şi ar fi din afara actualei găşti) ar îndeplini doar un rol fictiv. Chiar crezi că Guvernul PD-L-PSD va sta drepţi în faţa unui PNL-ist sau a unui … independent? Să fim serioşi. Ne vom râde destul la Milano. Abia aştept.

 2. costel zice:

  Duda preşedinte? Ba chiar poate dar este în afara bunului simţ …ce se va întâmpla cu acestă candidatură? Îngroparea monarhismului pe veci,lucru voit de la primul emanat până la ultimul -adică din 1990 şi până astăzi-ceea ce n-au reuşit emanaţii face Duda prin candidatura sa absolut dincolo de protocoalele bunului simţ.
  Dacă organizatorii Forumului din Milano au reuşit să treacă de handicapul fotografierii cu politicienii români ,NEINVITÂNDU -I nu pot decât să aplaud în picioare o astfel de iniţiativă .Trebuie să ne desprindem de carierişti şi fripturişti ,o colaborare este bună dar pe principiile sănătoase ale PARITĂŢII …iar la vot să le rupem mecla cu limbă de lemn cu tot.Şi eu sunt scârbit peste măsură de carierismul fără scrupule ,dar nu a celor din ţară ,ci acestora din emigraţie care chipurile sunt fruntaşi ai unor filiale total în afara legii ….măi române dacă vrei să faci o anumită politică este dreptul tău dar fă-o legal pe principii de paritate ,nu te lăsa înfinochiat de primul venit care-ţi promite fărâma de la masa mai marilor zilei.Dacă vrei să te faci util supune-te votului ,ia cârma bărcii,propune soluţii,crează alternative….ce mama -măsii….Şi uite-aşa ne trezim cu emanaţii din emigraţie.Eu cred că prima acţiune de făcut este recuperarea acestora acolo unde este posibil sau ignorarea totală,nu văd alternative pentru că deja suntem intoxicaţi şi riscăm o pandemie a ipocriziei şi oportunismului fără urmă de bun simţ.

 3. Andi Radiu zice:

  @ Mihai …Duda nu va fii niciodata presedinte..o implicare totusi in viitor in viata romanilor de afara ar putea avea…zic si eu asa, dar fara nicio speranta

 4. Pe cei vechi ii cunoastem, hai sa vedem „ce vrea” si dupa aceea „il judecam”.
  Eu nu am nimic impotriva cuiva numai pentru faptul ca e sotul printesei Margareta, deci legat la Monarhie, pentru ca asa ii eliminam pe toti, fie ca au avut Carnet de Partid, fie ca au fost marinari, fie ca….. Sa vedem cum interpreteaza aceasta monarhie si mai ales sa-i vedem Programul. Cert este un lucru: pe noi nu ne „manevreaza” nimeni, deci trebuie sa taiem toate „cordoanele ombilicale” existente si sa mergem toti intr-o”parte”, daca vrem sa contam ceva , atat in Romania, cat si in Italia. Eu as propune ca cei ce-l vor intalni, sa-i faca propuneri concrete si sa vedem reactia.

 5. irina zice:

  🙂 Duda nici macar nu e un Hohenzollern!!! Este doar ginerele regelui Mihai. Mie nu mi se pare asa de scandaloasa candidatura lui Duda, doar ca monarhia in Romania are putina credibilitate, iar motivele sunt numeroase. Sunt de acord cu Mihai ca nu trece de primul tur electoral.
  Eu prevad anul acesta mult absenteism. Daca la parlamentare am facut mai mult alba-neagra, sa vedeti la prezidentiale ca nu vom avea prag electoral.
  @Andi: cred ca e timpul sa te dai jos din corcodus si sa revi cu picioarele pe pamant: de ce ar trebui politicienii romani sa faca ceva pentru emigranti, daca din 6 milioane in toata lumea au votat doar 24 000???

 6. Andi Radiu zice:

  Andi: cred ca e timpul sa te dai jos din corcodus … 🙂 🙂 🙂 din copac oricum m-am dat

 7. Oricum in comparatie cu restul, este singurul care are cat de cat idee ce este Diaspora ! O sa-l vedem si o sa ne lamurim.

  Pana acum au votat putini pentru ca au fost indusi sa nu voteze si nimeni nu a miscat un deget pentru a schimba lucrurile.
  Poate acum ca suntem cu cutitul la os, o sa facem ceea ce trebuie.
  Mi-ar place sa ajungem in situatia de a multumi Italiei pentru ajutorul acordat !
  E clar ca pentru urmatoarele alegeri nu avem timpul material sa punem tara la cale, dar un mic semnal putem sa dam.

  Daca plecam la drum deja pesimisti, nu o sa ajungem nicaieri. Cert este ca suntem milioane si ca o solutie exista !

 8. Dutu Mihai zice:

  @Giovani il romeno: „Oricum in comparatie cu restul, este singurul care are cat de cat idee ce este Diaspora !”. Poţi, te rog, să-mi dai, un singur exemplu, care să-ţi susţină ideea de mai sus?

 9. Giancarlo Germani zice:

  La soluzione è organizzarsi.,Se aspetti che Ti organizzi qualcun’altro già hai perduto.

 10. Principele Radu: „Ceea ce aţi realizat cu acest sondaj este extraordinar”
  http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=9767

  N.B. Revista ACUM nu susține niciun candidat în alegerile prezidențiale.

 11. S-a casatorit cu o exponenta pentru multi ani a Diasporei si este prezent frecvent in afara Romaniei, la intalniri cu rude tip: regina Marii Britanii, regele Spaniei, etc.
  Eu nu am nici o preconceptie in ceea ce-l priveste. Stiu ca nu vrea sa schimbe sistemul constitutional in ceea ce priveste forma de guvernare si ca este un om inteligent, restul sper sa avem ocazia sa-l descifram. Fapt este ca se misca in cercuri de Putere de unde ni se poate da o mana de ajutor. Mai mult vom discuta eventual Duminica seara !
  In ceea ce priveste „organizarea ” noastra de catre altcineva, pot sa asigur pe orisicine nu a priceput, ca suntem in stare sa ne organizam si sa actionam si singuri, folosind toate parghiile ce vor fi necesare. Pe noi nu ne va organiza nici Radu, nici Basescu dar nici Berlusconi. Noi o sa folosim forta noastra in relatiile cu ei, pentru a face Contractare Politica in folosul Nostru. Cine ofera mai mult va fi omul nostru si va avea voturile noastre !

 12. Dutu Mihai zice:

  Giovanni, faptul că se învârte prin varii cercuri de oameni influenţi, din afara României nu-mi garantează că ştie ce înseamnă Diaspora română contemporană. Faptul că la realizări personale i se pune şi căsătoria îmi confirmă faptul că nu este calificat pt a putea îndeplini, fie şi teoretic funcţia de şef al statului. Cât despre negocierea dintre bobor şi politicieni îţi spun doar atât … „… şi marmota învelea ciocolata”. Aaa, dacă te referi la micile daruri din preziua alegerilor atunci sunt de acord cu tine. Un mic şi-o bere pot dărâma Guverne. Eu îmi menţin ideea că mediul politic este unul greu de înţeles şi împânzit de curve cu mii de feţe dar şi electorat RETARDAT ca al nostru nu cred că mai există pe undeva.

 13. Pana in momentul actual, romanii din Italia nu au avut pe nimeni care sa le prezinte un Program simplu si realizabil, ca sa nu mai spun ca nu a existat nimeni care sa stabileasca o strategie politica. Sa speram ca de la Milano vom „intoarce pagina”, pentru ca daca nu se reuseste nici de data asta…
  Trebuie creeat un nucleu decizional pe baza structurilor existente (partide, asociatii), care sa „traseze” directivele pentru toti, pe baza de consens.

 14. Constantin Romanul (cu diacritice) zice:

  Domului Giovanni il romeno:
  Pentru aia cu „taiatul cordonului ombilical” spune-mi unde sa-ti trimit coordonatele IBAN pentru plata catre mine a drepturilor de autor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s