Cultură sau mititei?…asta-i întrebarea.

Câţi dintre noi au auzit de Vladimir Ghika? Evident că majoritatea dintre noi au auzit de familia Ghika, care a dat mulţi principi în Moldova, miniştrii, politicieni, etc. Dar despre acest personaj, cu siguranţă sunt puţini. Eu sincer nu am auzit şi nici nu ştiam despre el nimic… din ignoranţă, din lipsă de cultură, etc. Deasemenea, faptul că la Roma e în curs beatificarea lui, cu siguranţă sunt puţini care ştiu şi asta, şi datorită lipsei de reacţie pe care o au politicienii de la ministerul culturii. Vladimir Ghika este foartvGhikae apreciat în rândul lumii ecleziastice şi laice din Italia, trecutul lui fiind incredibil. A fost „preot, confesor, director spiritual, conferenţiar, om de ştiinţă, diplomat, activitatea lui desfăşurându-se în toate mediile, de la capete încoronate, şefi de state, politicieni, filozofi, artişti, scriitori, teologi, până la anarhişti, ocultişti, homosexuali şi prostituate.” Este deasemenea primul preot biritual acceptat de ambele biserici, otodoxă şi catolică. Are o biografie absolut senzaţională. Cine doreşte să ştie mai multe poate căuta pe internet pentru că se găsesc multe informaţii. Aici e chiar un rezumat destul de bun.

Motivul acestei postări nu este însă de a vă face cunoscut acest personaj, ci faptul că pe 16 mai va fi organizată la Bologna o ceremonie, intitulată  “55 de ani de la moartea monseniorului Ghika”, unde, atenţie, se vor întâlni reprezentanţi importanţi ai catolicilor, grecocatolicilor şi ortodocşilor din Italia, lucru nemaiîntâlnit până acum. Deasemenea vor fi prezenţi academicianul Bălăceanu Stolnici, unul dintre puţinii sau poate singurul român în viaţă care l-a cunoscut personal pe monseniorul Ghika, precum şi politicieni italieni din toate taberele politice. Iată un eveniment foarte important, organizat pe banii şi cheltuiala unei persoane. Ce mă scoate din minţi, este pasivitatea celor din ministerele culturii, a afacerilor externe şi a faimosului DRRP, căruia i s-a cerut un ajutor financiar pentru acest eveniment şi a răspuns că nu sunt fonduri. E pentru prima dată când un român reuşeşte să reuneacă atâţia oameni de diferite religii şi orientări politice, să facă cunoscut la cele mai înalte niveluri valoarea românilor, istoria şi cultura românească iar pe cei de la Bucureşti îi doare în paişpe. Aş mai spune multe, că majoritatea ştim ce a organizat în ultimul timp DRRPul şi politicienii români, dar din nou, a nu ştiu câta oară mă abţin şi tac. Lasă că vreo două sărbători cu dansuri ale beţivilor, mici, bere şi chiote sunt mai eficiente şi mai reprezentative şi se găsesc şi fonduri. În plus deja se văd rezultatele vizitei celor 11 la Bucureşti: niciunul. Nu-mi vine decât să exclam: huooooooooooo!!!!

PS… poate o atenţionează careva pe domnişoara Năstase, că tot e consilier la cultură şi reponsabilă cu diapora şi spală puţin din ruşine…eu am aşteptat-o la Ancona zilele trecute, cu ocazia înfiinţării consulatului onorific dar, din câte am citit aici, era mai importantă înfiinţarea unei filiale PD-L la Udine.

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Dezamăgiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Cultură sau mititei?…asta-i întrebarea.

 1. Angela zice:

  multumesc! e placut sa afli ca exista si oameni inteligenti ,culti ,care au realizat multe lucruri interesante in viata lor,nici eu nu il cunosteam ,mi-e si rusine ma intalnesc destul de des cu preotul din satul nostru si sant sigura ca mai devreme sau mai tarziu v-a deschide o discutie despre acest om,iar eu o sa fiu pregatita!

 2. Ana zice:

  Istoria Romaniei este plina de astfel de personalitati! Trebuie doar inlaturat praful de pe cartile din biblioteci si scosi la lumina! Stiati ca primii profesori de limba romana la Roma sunt atestati inca din sec. al XVII-lea, pentru misionarii care urmau sa vine pe meleagurile romanesti de atunci? Multe sunt de cercetat! „Sapa, frate, sapa, sapa/Pana dai de stele-n apa…”

  Ganduri bune tuturor!

 3. Am fost la Bologna si mi-a placut foarte mult cum a organizat totul d-l George Teseleanu impreuna cu Associatia „Vasile Alecsandri”.
  Au fost prezenti:P.S. Siluan-episcopul ortodox din Italia, acad.C.Balaceanu Stolnici, Marius Gabriel Lazurca-ambasadorul roman la Vatican, P.S. Virgil Bercea-episcop greco-catolic de Oradea, Anca Berlogea-regizoarea filmului documentar „Monsignor Ghika” ce a fost prezentat in incheierea intalnirii.

  Un exemplu de urmat pentru noi toti !

 4. Andi Radiu zice:

  nici nu ma asteptam sa fie altfel…sincer imi pare rau ca nu am putut fi prezent!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s