„Conul politic” al diasporei

ioan-florin-bojorAstăzi m-am hotărât să trag cu coada ochiului şi pe la vecinii (a se citi românii) noştri din Spania şi am descoperit că de foarte puţin timp, mai precis din 4 mai, s-a înfiinţat şi primul partid românesc din peninsula Iberică. Că tot îi lăudam eu pe românii din Spania dar remarcam mereu că ei nu au un partid. Am scociorât internetul şi am descoperit că partidul se intitulează „Partidul Iberic al Românilor” (PIRUM) şi că preşedintele este Florin Bojor (foto). Denumirea mi se pare cel puţin ciudată…cum vine asta, partidul iberic…al românilor? Am mai descoperit că în luna aprilie Florin Bojor a inaugurat „Casa Romania din Catalunya”, un proiect contestat de alte asociaţii româneşti din Spania pe motiv că nu e promovat de autorităţile româneşti…eu zic că-i mai bine!…dar sediul e la biroul unui partid naţionalist. Încercând să fac o ipotetică asemănare, mi-a ieşit: Partidul românesc al maghiarilor, cu sediul la biroul Partidului România Mare…mişto nu?
Despre activitatea preşedintelui am găsit multe…că a editat un dicţionar româno-catalan, că e în lumea asociaţionismului de mult timp, că face o emisiune de ştiri la o televiziune catalană, că a absolvit seminariul şi facultatea de teologie din Cluj, iar în prezent e în ultimul an la o facultate de filosofie din Barcelona…na, ce pot să zic…să le fie de bine…ciudat e că în presă nu a apărut niciun plan, proiect sau măsuri pe care le are noul partid…de site sau foaie informativă, nici vorbă…o fi un „experiment” de tipul PER sau Europa Progress din Italia?…cine ştie.

…preşedintele PIRUM a mai declarat într-un interviu :
”consider că migraţia românilor din ultimii 10 ani este cheia de ieşire din conul post-comunist. Dacă Europa trăieşte postmdernitatea, România este de 20 de ani în post-comunism şi va mai fi încă 20 de ani în acelaşi con lipsit de perspectivă, dacă nu se întâmplă o minune: reîntoarcerea celor 4 milioane de imigranţi din diasporă!”…în situaţia actuală puţin cam fantezistă…eu nu vreau să mă gândesc în ce tip de „con” va ajunge România dacă s-ar întoarce 4 milioane de români, într-o ţară în care şomerii ating deja, milionul.

…au plecat în România totuşi 11 fantastici din Italia şi deşi au trecut două săptămâni de la întoarcere, nicio informaţie…ne-au băgat întradevăr pe noi într-un con… de „umbră informaţională”…deşi indicaţiile don’lui deputat era ca într-o săptămână să fie chemate asociaţiile la ora de „informare politică”.

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Îndoieli și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la „Conul politic” al diasporei

 1. Florin I. Bojor zice:

  Va multumesc pentru analiza realista, critica, serioasa pe care mi-ati facut-o!
  Sa auzim numai de bine!
  Felicitari pentru interesul dumneavoastra de a cunoaste noi persoane!

 2. Andi Radiu zice:

  ma bucura prezenta dumneavoastra pe blog…astept sincer vesti de la PICUM…aici pe blog si pe forumul http://www.realitateadinitalia.com sunt mereu rprezenti reprezentantii partidului romanilor din Italia…cine stie…poate o puneti de-o alianta!

 3. Giancarlo Germani zice:

  Auguri alla nuova formazione poltiica dei romeni di Spagna,noi per esperienza diretta sappiamo come sono duri i primi passi.Buona fortuna al neonato PIRUM.
  Siamo fieri di aver fondato il PIR ormai quasi 3 anni fà,adesso finalmente molti capiscono che era una necessità,non un vezzo od un capriccio .Uniti suntem o forta.

 4. BlueWater zice:

  In principiu sunt de acord cu infiintarea de noi formatiuni politice care sa dea greutate ( politica ) comunitatii romanesti.
  Sfatul meu, di proprie experienta, ar fi totusi sa implicati si persoane de origine spaniola. Va va usura enorm ascensiunea politica si veti fu mult mai usor acceptati, ca o expresie a integrarii a comunitatii romano-spaniole.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s