Primul consul onorific român în Italia

teseleanu1Sâmbata viitoare, pe data de 9 mai, va avea loc inaugurarea oficială a Consulatului onorific român de la Ancona. Consul onorific este domnul George Teseleanu, primul consul onorific de naţionalitate română din Italia. E un lucru deosebit de important din punctul meu de vedere. Pentru a obţine această funcţie nu poţi fi un terchea berchea, fără studii şi cu aere de şef, cum cunoaştem cu toţii mai ales în mediul asociaţionistic. Domnul Teseleanu este cadru universitar în Italia, membru în numeroase asociaţii şi instituţii culturale din întreaga lume şi nu în ultimul rând un prosper om de afaceri (doar anul trecut firmele sale au avut o cifră de afacere de peste 100 de milioane la un număr de circa 1000 de angajaţi). Cine doreşte poate să citească mai multe despre dumnealui, chiar pe siteul personal, linkat la numele lui mai sus…şi ca să completez acest aspect al calităţilor unui consul onorific, voi adăuga câteva rânduri, luate de pe siteul ministerului român de externe:

Consulii onorifici sunt numiţi dintre persoanele cu poziţii importante în ţările respective – oameni politici reputaţi, personalităţi remarcabile în domeniile economic, financiar, bancar, cultural, ştiinţific, avocaţi de renume – , cu independenţă financiară şi comportament la nivelul importanţei funcţiei încredinţate, apropiaţi de România. Pentru activitatea desfăşurată, consulii onorifici nu primesc din partea statului român salarii, indemnizaţii sau alte venituri, oricare ar fi denumirea acestora şi suportă din bugetul propriu toate cheltuielile ocazionate de exercitarea funcţiilor lor oficiale decurgând din această calitate.

…impresionant, nu?…ieri am avut deosebita plăcere şi onoare să stau de vorbă mai mult de două ore cu domnia sa. Am constatat că este o persoană agreabilă, cel puţin la prima vedere, erudită, cu o mulţime de idei şi proiecte pentru comunitatea românească. Cred că cei din regiunea Anconei se pot considera norocoşi chiar şi dacă, măcar o parte din planurile pe care mi le-a prezentat domnul Teseleanu vor fi puse şi în aplicare. Am fost invitat la inaugurarea oficială, precum şi la masa festivă care va avea vineri şi unde voi avea ocazia să întâlnesc personajele politice locale, ambasadorul român, oameni de afaceri importanţi, români de succes din zona Anconei precum şi o mică parte din acea categorie din care fac şi eu parte: „anonimii români”.

Am rămas plăcut surprins şi de faptul că invitaţiile, chiar şi ale celor din ultima categorie, au fost înmânate personal de către domnul Teseleanu, acesta făcându-şi timp pentru fiecare, măcar câteva minute, pentru a prezenta evenimentul şi pentru a convinge rumânul să vină la inaugurare…un început mai mult decât promiţător!

…evident că voi filma şi fotografia tot ce prind!

Stampa

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în ambasada si consulatele și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Primul consul onorific român în Italia

 1. Dutu Mihai zice:

  Foarte bine. Dar trebuie să mai faci nişte cercetări: la Assolo există de ani buni un Consulat onorific al României. Cu tot cu consul. Deci dl Teseleanu nu e nici primul şi nici ultimul care va ocupa această funcţie. Dar asta nu umbreşte meritele sale.

 2. Andi Radiu zice:

  pai consulate onorifice sunt in mai multe orase (Genova, Trentino, Florenta, Treviso Asolo)…prin lege trebuie sa fie in orasele resedinta de regiune sau provincie…ceea ce am semnalat este faptul ca e primul consul onorific ROMAN, ca ceilalti din cate stiu, sunt toti italieni…sper sa nu gresesc…daca ai alte informatii, trimite-mi-le pentru a-l corecta si informa chiar pe Teseleanu.

 3. costel zice:

  Ăştia-s oamenii de care avem nevoie;independenţă financiară,prestigiu,iniţiativă ,ajunge cu rupţi-n fund de foame şi intoxicaţii la propriu şi la figurat a căror unică preucupare este preşedenţia propriei asociaţii politico-apolitice 🙂 şi fotoliul de făcători-desfăcători de nimic defenit.Eu de multe ori am tot zis că emigraţia are cu ce ,şi este unica resursă validă în democratizarea României şi în afirmarea prestigiului rasei româneşti oriunde aceasta ar fi.Astefel de oameni există trebuiesc scoşi din anonimat şi făcuţi „locomotive”.Sunt oameni care pot trage după ei întreaga comunitate.Sper ca domnul Teseleanu şi cei asemeni dumnealui să-şi facă simţită prezenţa în sânul comunităţii …este nevoie de o schimbare radicală şi de înlocuire a fripturismului şi oportunismului fără scrupule.

 4. Andi Radiu zice:

  exact…in plus domnul Teseleanu e f tanar…are 45 de ani, va intretine din banii personali consulatul iar asociatia sa, „Democrazie e liberta” , din cate mi-a marturisit, o va activa si o va pune la „bataie” pentru o gramada de proiecte…sper sa nu fie doar vorbe in vant…dar dupa ascensiunea sa si pozitia pe care si-a construit-o in cei 17 ani de cand e in Italia si faprtul ca nu a candidat pe nicaieri….ii da o pozitie de start remarcabila…a dus tratative pentru formarea UARI dar a renuntat la proiect pentru moment…

 5. O persoana care trebuie „cultivata”, pentru ca poate da mult cauzei romanilor !

 6. costel zice:

  exact…in plus domnul Teseleanu e f tanar…are 45 de ani 🙂 Deci pot spune că nici eu nu sunt foarte bătrân ,aşa cum crede lumea 😉

 7. Giancarlo Germani zice:

  Persona in gamba,l’ho conosciuto quando ha accompagnato a Roma il Minsitro Ridzi ed Elema Basescu al convegno dei giovani del PPE.

 8. Dutu Mihai zice:

  Andi, ai dreptate. Aveam impresia că la Assolo avem consul onorific român. Nu e aşa, e italian.

 9. Andi Radiu zice:

  Mihai, nici eu n-am stiut pana a-l intalni pe Teseleanu…stiam doar ca la Genova si Trentino sunt italieni dar in rest habar n-aveam…

 10. Giancarlo Germani zice:

  Mihai ad Asoo dovrebbe essere Polegato,il Presidente della Geox,a Genova è un avvocato italiano Pollio,che invece di prendersi gli sputi che mi sono preso io implicandomi nella comunità se preso il consolato onorifico…..beato Lui..

 11. Emilia zice:

  Persoana super ok, l-am cunoscut la forumul de anul trecut. Felicitarile mele din suflet, un tip care merita!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s