De-ar fi toţi ca el…

elbrusExistă un român care trăieşte în Italia, care pe lângă multe calităţi, deţine un record absolut…a dus steagul românesc pe cele mai înalte culmi…la propriu. Este însă un anonim în comunitatea românească din Italia, nu este chemat de nimeni la şedinţe spectaculoase, nu i s-a „oferit” niciun loc în primărie şi nu este candidat pe nicio listă electorală…asta cu toate că este înscris într-o asociaţie şi practică voluntariatul. Din câte mi-a povestit, totuşi Liga Românilor din Italia i-a acordat cu mult timp în urmă, titlul de membru de onoare. Aici ar cam trebui traşi de urechi cei de la Ligă pentru faptul că nu l-au făcut cât mai cunoscut şi nu au mai luat legătura cu el.

Este vorba despre Petru Vatamanu, 38 de ani, un român stimat şi admirat atât pentru meseria pe care o practică (e expert în informatică) şi frumoasa familie pe care o are,  cât şi pentru marea sa iubire: muntele. A escaladat Kilimanjaro (Africa), Elbrus (Caucaz-foto), unde a „plantat” steagul românesc iar în prezent se pregăteşte împreună cu un prieten italian, să escaladeze „cel mai frumos munte din lume” (aşa l-a denumit UNESCO), Alpamayo, în Peru, de aproape 6000 de metri altitudine

Pe lângă titlul de cel mai frumos munte din lume, locul respectiv, situat în Peru, este renumit pentru pereţii de gheaţă, mai ales pe ultimii 600 de metri, cu înclinaţie de 80-90%, care înconjoară vârful…foarte riscant şi dificil, ţinând cont şi de faptul că a fost cucerit pentru prima dată abia în 1957 de către o echipă germană.

…sincer mi-a făcut o mare plăcere să stau de vorbă cu el…este de o modestie imensă, are o deosebită coerenţă în limbaj şi este orgolios că este român…puţini ca el şi tocmai de asta sunt încântat că am avut onoarea să stăm de vorbă.
Acest român, incredibil prin ţinută, limbaj şi locul câştigat în societatea italiană face parte şi dintr-o asociaţie: „A.L.I.S.B.” Milano, născută în anul 1983 din iniţiativa unui grup de părinţi ai unor copii bolnavi de hidrocefalie. Activează în această asociaţie de foarte mult timp şi participă des la strângeri de fonduri pentru ajutorarea acestor copii…
…după părerea mea, formaţiunile româneşti din Italia ar trebui să se bată pentru a-l atrage şi a-l face membru…şi de ce nu, steagul sau însemnele uneia poate fi pus pe „cel mai frumos munte din lume” (foto jos), desigur dacă ar ajuta acest om cu fonduri pentru expediţia ce va avea loc în iulie…nu stă el în banii asociaţiilor româneşti dar niciodată nu strică ceva în plus…cei care doresc să citească despre el şi pasiunea lui, o pot face în numărul din această săptămână a Gazetei Româneşti, unde vor găsi şi numărul de telefon unde poate fi apelat.

800px-alpamayo1

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Chestii serioase și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la De-ar fi toţi ca el…

 1. VeronicaD zice:

  Andy, mi-a placut enorm povestea acestui roman!Intru totul de acord cu tot ceea ce afirmi!

  Veronica

 2. Andi Radiu zice:

  multumesc Vero, in numarul de saptamana asta vei citi un interviu cu el.

 3. irina zice:

  Mai sunt si alti romani ca el in comunitate, dar nu se urca pe „scena” cunoscuta de noi.
  Spre exemplu la Torino sunt multi romani care practica alpinismul, chiar inscrisi la Clubul Alpin Italian, printre ei este si presedintele clubului roman de alpinism.
  🙂

 4. irina zice:

  PS: nu pot fi toti ca el, pt ca nu e usor sa ajungi la 6000m altitudine…:-P

 5. Angela zice:

  am avut placerea sa-l cunosc pe pepclimb si cu aceasta ocazie vreau sa-i transmit urarile mele de bine si sa-i urez toate cele bune! imi pare bine Andi ca ai scris despre el si astept cu nerabdare sa-i citesc interviul !

 6. scalatori romeni insieme a scalatori italian nel Club Alpino Italiano….ma che scherziamo?
  che ci fanno dei romeni in mezzo agli italiani….naturalmente scherzo ma avendo subito più di un attacco legato alal mia italianità è uno scherzo dal sapore amaro…anche se voglio sperare superato una volta per tutte

 7. walter zice:

  Grande Pep, in bocca la lupo per il prossimo viaggio!

 8. seby zice:

  bravo lui!!!….sunt multi romani care sunt adevaratii eroi si stau in umbra, din pacate noi ne-am invatat sa omagiem jigodiile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s