O zi împreună cu românii din taberele de sinistraţi de la L’Aquila

După cum am menţionat în postarea trecută, în urmă cu două zile, sămbătă, am fost la L’Aquila, oraşul devenit o ruină în urma cutremurului din 6 aprilie. Am plecat nu cu gândul de a fotografia casele dărâmate sau a scrie din rutină un reportaj despre ce se-ntâmplă acolo…am vrut pur şi simplu să aflu direct de la sursă, modul în care trăiesc românii, cum sunt sau pot fi ajutaţi, dacă există o discriminare între italienii afectaţi de cutremur şi cei de alte naţionalităţi…şi care este atmosfera într-o asemenea situaţie. Fiind “înarmat” cu câteva numere de telefon şi o acreditare am plecat la 5 dimineaţa spre L’Aquila. Cu câţiva zeci de kilometri înainte, atmosfera de “război” se simte din plin…coloane întregi de vehicule ale protecţiei civile, crucii roşii, poliţie sau carabinieri, trec regulat din minut în minut aproape, în viteză mare..la ieşirea de pe autostradă a trebuit să aştept aproape o oră pănâ să intru în oraş, pentru că maşinile de intervenţie au prioritate iar la ieşirea de la bariera unde trebuie să plăteşti autostrada, echipaje ale poliţiei şi ale carabinierilor opresc pentru control pe cei care au intenţia de a intra în oraş. După controlul actelor am cerut indicaţii despre unde erau situate taberele de corturi, sediile protecţiei civile sau ale crucii roşii şi am fost foarte încântat să observ o deosebită amabilitatea din partea poliţiei deşi constataseră că sunt român. Mi-au explicat exact unde trebuie să ajung şi cum trebuie să procedez pentru a putea filma şi fotografia.

Aleea romaneasca di tabara de corturiAm ajuns în cea mai mare tabără de corturi, situată în apropierea centrului istoric, dar amplasată pe terenul de fotbal, departe de orice clădire sau construcţie. Intrarea în tabără se face doar pe baza legitimaţiei eliberate de protecţia civilă sau pe baza unui document care să dovedească motivul pentru care vrei să intri acolo. Spre norocul meu am avut un astfel de document dar şi un număr de telefon pe care mi l-a pus la dispoziţie Miruna Căjvăneanu (mii de mulţumiri Miruna!), al unui român care era în cadrule echipelor care distribuie mâncarea şi ajutoarele pentru sinistraţi. Împreună cu acesta am putut face un tur complet al taberei şi am individuat corturile în care erau adăpostiţi românii. Mi s-a spus de la început că există o atmosfera ostilă ziariştilor ori celor care filmează sau fotografiază. Am fost primit foarte bine însă de românii de acolo , aceştia declarându-mi în unanimitate că sunt primul ziarist care a venit să stea de vorbă cu ei şi câţiva mi-au spus că nici în taberele mai mici unde sunt prieteni de-ai lor, nu a mai fost nimeni. Nu voi scrie despre declaraţiile sau poveştile lor pentru că le veţi putea citi în EVZ sau Gazeta Românească mai detailat. Ceea ce vreau să menţionez este că deşi noi pe forumuri, bloguri, siteuri sau la telefon ne certăm că nu facem nimic pentru ei, cei care de fapt sunt plătiţi să organizeze şi să stabilească o punte de legătură cu cei de acolo, n-au făcut nimic şi sunt total pe dinafară, dezinteresaţi şi dezorganizaţi complet…şi mă refer în primul rând la ambasada română din Italia. Românii aflaţi în tabără sunt foarte bine îngrijiţi şi protejaţi de către autorităţile italiene, nu le lipsesc mâncarea, apa, hainele sau medicamentele. Principala lor preocupare e cea despre viitorul lor. Cei care au fost adăpostiţi în corturi au casele dărâmate sau declarate ca fiind periculoase, cumpărate prin credite ipotecare sau inchiriate, cu structura de rezistenţă însă degradată sau afectată foarte tare. Acolo au actele, documentele de identitate, lucruri strânse de-o viaţă şi multe altele (fotografii, amintiri) pe care doresc să le recupereze…la fel, despre aceste aspecte voi scrie în ziarele menţionate mai sus.

Ceea ce vreau să precizez este că deşi situaţia lor sau a documentelor este foarte gravă, nu există niciun ajutor din partea oficialităţilor româneşti şi chiar a Bisericii române. Deşi era ajunul Sf. Paşte, nu a dat niciun semn de viaţă nici Ambasada, nici Episcopia sau o altă instituţie sau formaţiune românească. Chiar dacă ar fi fost doar un român acolo şi tot ar fi trebuit, după părerea mea, să fie prezent cineva acolo. Un ofiţer din Protecţia Civilă şi consilier în cadrul primăriei mi-a declarat că a propus funcţionarilor ambasadei să facă un punct permanent la L’Aquila, păzit şi care să aibă toate accesoriile necesare derulării activităţii specifice în asemenea cazuri…nici până acum nu s-a sinchisit nimeni să răspundă propunerii. Aş avea o grămadă de lucruri de povestit iar dacă cineva doreşte să ştie mai multe, poate să posteze pe forum la acest topic, şi voi răspunde tuturor…pot pune la dispoziţie numere de telefon, nume ale românilor de acolo şi pot da informaţii despre cum stau lucrurile acolo…pentru cei care au ajutoare ori s-au organizat în vreun fel le stau la dispoziţie. Mai jos am postat un video în care discut cu funcţionara care răspunde la numărul de urgenţă şi care dovedeşte că nu există niciun interes pentru românii de acolo. „M-am dat” un român care are ajutoare pentru cei din L’Aquila şi nu ştie cum să procedeze…ascultaţi şi minunaţi-vă…mi s-a pus la dispoziţie un număr de telefon (după ce o scosesem din minţi pe duduie şi mi-a închis telefonul în nas) al unei persoane care era în opinia lor “la acţiune” DAR CARE ERA ÎN …ROMÂNIA.

românii de la L’Aquila pregătiseră  o pancartă pe care scria: „Domnule  preşedinte,  interesaţi-vă şi de noi…”

…VĂ INVIT LA DISCUŢII DESPRE ACEST SUBIECT, PE FORUM!!!

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Doamne ferește. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la O zi împreună cu românii din taberele de sinistraţi de la L’Aquila

 1. givan zice:

  ,,, NISTE DERBEDEI ,,, SI AMBASADA SI EPISCOPIA ,,, DE SUTE DE ANI BISERICA ORTODOXA ROMANA STRANGE AVERI FABULOASE SI SUB MASCA APARARII CREDINTEI SI CONTINUITATII NEAMULUI ( care neam ? nemu’ masii ) FURA ,FURA ,,, DACA NICI IN MOMENTE DE CUMPANA NU DA O MANA DE AJUTOR ATUNCI CAND ISI INDEPLINESTE ROLUL ??? ,,, NISTE DERBEDEI SI LA AMBASADA ,,, NU II DOARE NICI IN CUR DE ROMANI ,,, LOR SA LE FIE BINE IN REST NU MAI CONTEAZA ,,, DACA TE DAI LA EI SE SUPARA SI TIPA CA SUNTEM TERORISTI ,,, AR TEBUI BATUTI CU PIETRE ,,, EU AS STA LA POARTA AMBASADEI SI CUM VAD CATE UN NESIMTIT ,, PAK ” CU PIATRA ( OUALE SI ROSIILE COSTA ) DUPA EL ,,, NISTE DERBEDEI NENOROCITI PUSI ACOLO PE MOTIVE DE SPAGA SI COTARCEALA ,,, ANDY TE ROG FRUMOS DA NUME !!! ,,,

 2. costel zice:

  „Sărbătoare a speranţei şi a luminii, Sfintele Paşti sunt primite de fiecare dintre noi cu bucurie, redescoperind tradiţiile care fac parte din identitatea noastră şi regăsindu-ne în frumuseţea şi pacea bisericilor şi mănăstirilor din ţară.

  De Paşti avem prilejul de a trăi valorile comuniunii în familie, împreună cu cei apropiaţi, dar şi cu cei care au nevoie de ajutorul nostru. În bucuria sărbătorilor, să nu uităm solidaritate şi să avem încredere că orice moment dificil poate fi depăşit.

  Urările mele cele mai calde se îndreaptă acum, în mod special, către românii de pretutindeni şi către militarii români aflaţi departe de casă. Tuturor românilor care sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, le doresc pace, speranţă şi bucurie în lumina pascală! Hristos a înviat!” Acesta este mesajul Preşedintelui Băsescu ….deci să nu zică românii din Aquila că nu s-a făcut nimic concret.Alte declaraţii ale mai marilor zilei sunt cam pe aceiaşi notă ….suntem creştini,să fim uniţi…suntem români.Vorbe-n vânt ,fumul pe care de 20 de ani îl respirîm în pieptul de aramă.

 3. costel zice:

  ,,, NISTE DERBEDEI ,,, SI AMBASADA SI EPISCOPIA ,,, DE SUTE DE ANI BISERICA ORTODOXA ROMANA STRANGE AVERI FABULOASE SI SUB MASCA APARARII CREDINTEI SI CONTINUITATII NEAMULUI ( care neam ? nemu’ masii ) 🙂 ştie cineva ;este adevărat că la Aquila preotul ortodox a luat-o la sănătoasa sub motivul punerii la adăpost al familiei ?Sau sunt numai snoave populare?După mine biserica trebuia să fie acolo în mijlocul nevoiaşilor ,catoloci sau ortodoxi ….mi se pare că ne-am făcut de râs,poate ne spune cineva cum stau lucrurile.

 4. Andi Radiu zice:

  preotul de la L’aquila a plecat acasa a doua zi de la cutremur pentru ca avea copil de numai cateva luni…s-a intors si a fost cazat la porto Sant elpidio, pe malul Adriaticii la un hotel…doamna Jeni mi-a povestit ca l-a cautat pentru a-i trimite niste ajutoare pentru sinistrati si acesta a refuzat motivand ca s-a saturat sa fie cautat doar el de catre presa , tv si asociatii. A spus ca el nu se mai ocupa de nimic. cei din tabara habar n-aveau daca el mai vine sa tina macar o slujba de Paste.

 5. Giancarlo Germani zice:

  Credo che chi riveste cariche in strutture di partito romene per la diaspora dovrebbe essere in prima linea in questa situazioni,altrimenti queste cariche a che servono?
  Dove sono le famose filiali?
  Andy l’unica strada e’ creare organizzazioni valide ed operative per quanto e’ possibile,ci riescono tutti non vedo perche’ non dovrebbe riuscirci la comunita’ romena
  ma finche’c’e’sempre una valida scusa per tirarsi sempre indietro ed aspettare che siano gli altri a tirare fuori le castagne dal fuoco i romeni in Italia saranno sempre considerati e rispettati come adesso…se non peggio.

 6. Dutu Mihai zice:

  Îmi permit să-i răspund eu lui Germani. Filialele sunt la locul lor şi-şi vor servi fix unicul scop pt care au fost înfiinţate: acela de a aduna pulimea la vot şi eventual pt a deveni secţii de vot. O spune un fraier care a crezut şi încă mai speră că această realitate se poate schimba. Oricum, chiar şi dacă situaţia ar sta cumva altfel nu văd cum un partid românesc NEÎNREGISTRAT în Italia ar putea interveni în astfel de situaţii.
  În altă ordine de idei, Italia a dovedit că nu are nevoie de sprijin extern şi tot ceea ce se discută acum, despre posibile ajutoare venite din partea comunităţii noastre, consider că sunt doar simple discuţii de birt. Cine a vrut şi putut şi-a oferit ajutorul. În astfel de situaţii nu mai ţii cont de ideologii politice şi/sau afinităţi.

 7. Mihai sono d’accordo,anzi d’accordissimo,però mi viene una riflessione amara,anche in questo caso si è visto con chiarezza che manca una struttura che coordini e renda fattivi ed incisivi gli slanci personali.
  Dobbiamo lavorare per creare questa struttura altrimenti ogn i tentativo sia di dare dignità alla comunità all’esterno che all’interno di coinvolgere le persone a partecipare ed essere più presenti ed attive sono destinate a fallire miseramente.
  Penso a qualcosa che superi le associazioni e che faccia muovere contemporaneamente ed in maneira sinergica tutte le risorse della comunità quando è necessario.
  Se non si inizia da qui ognuno vuoterà l’oceano con il suo cucchiaino…tanto più che le cariche romene sono un trampolino per fare carriera a livello personale ma alla comunità non mi pare servano a nulla…

 8. irina zice:

  Sunt de acord cu ce a scris Mihai.
  In plus, adaug urmatoarele observatii:
  – nu inteleg de ce insistati ca ambasada si partidele tre’ sa faca ceva pentru romanii de la Aquila. Pentru a-si recupera lucrurile din casele daramate, oamenii sunt insotiti de Protezione Civile Italiana, deci si romanii care au documente prin case, doar n-o sa vina de la ambasada sa le scoata de acolo. Maxim, Consulatele si Ambasada vor elibera ulterior documentele romanesti. Cum poate o autoritate romaneasca sa inlocuiasca spre exemplu un contrat de chirie sau a unui credit de casa? Incercati sa ganditi inainte sa scrieti.
  – felicitari lui Andi pentru deplasare, documentare, intentii si toate materialele realizate. Parerea mea este ca nu tre sa mai cauti nod in papura, cum ai incercat sa insisti cu telefonul respecitv, ai vazut si tu ca romanii sunt asistati foarte bine de protectia civila italiana. maxim, alti cetateni isi sufleca manecile si se ajuta intre ei in astfel de situatii.
  – Biserica ce poate sa faca? Deja la slujba de florii a strans bani in toate bisercile din Italia ca sa dea la sinistrati. Doar n-o sa trimita preotii sa care bolovani!
  – am mai spus-o si o repet: ajutoarele care vin de la romani trebuie sa se integreze celor italiene, nu tre sa facem noi opinie separata. si nu trebuie sa mai strumentalizati o catastrofa de dragul politicii, caci voi aici faceti politica.

 9. Andi Radiu zice:

  Irina, tu crezi ca e normal ca ambasada, adica statul roman, sa nu aiba o persoana de contact acolo? …sau tu consideri ca era inutila deplasarea unui preot pentru a tine o slujba de paste, cand acolo sunt SUTE de romani?… eu nu !…cu siguranta daca ai sta de vorba cu cei de acolo sau te-ai confrunta cu problemele lor, ti-ai schimba parerea…zic si eu asa.

 10. G.D zice:

  Cred ca trebuie sa facem diferenta intre ce putem face ca persoane/comunitate si ce trebuie sa se faca la nivel diplomatic/institutional( cum ar fi eliberarea documentelor).Marea problema este la nivelul institutional !!!!Daca cineva s-ar fi miscat in CELULA aia de criza si ar fi organizat la nivel oficial un transport(simbolic) macar toti am fi putut contribui cu ceva ,din orice oras am fi fost si nu m-ar fi interesat daca zambeau in fotografie doar vreo doi….
  La nivel orasului nostru protectia civila a colaborat cu comunitatile de straini anuntand locurile unde se strangeau ajutoare in oras ( organizate pe categorii:imbracaminte,alimente,jucariietc) si cand era loc disponibil in convoaiele de ajutoare…Mai mult,comunitatile de straini au negociat pe cont propriu pretul unui transport cu apa minerala pentru o suma simbolica de 3000 €,organizand strangerea de fonduri….Prin contactul direct cu persoanele s-a strans ceva,dar la magazinul romanesc unde am organizat coleta , daca fiecare ar fi lasat macar 2-3 € cand a facut cumparaturile de Pasti ,s-ar fi strans cel putin 1000€…Din pacate, lumea a apreciat initiativa ,dar nu s-a implicat ….

 11. irina zice:

  Andi, in privinta preotului nu as vrea sa comentez, pentru ca nu stiu mai mult decat se aude. Deci nu pot judeca.
  In privinta Ambasadei, eu nu vad cum ar fi putut un functionar care habar nu are de comunitatea romaneasca din Italia sa ajute in cazuri in care intervin numai persoane specializate in calamitati si care au deja logistica si planuri de criza antrenate. Ambasada Romana nu are o celula de criza decenta nici cand e vorba de un simplu atac mediatic, si tu vrei celula de criza intr-un caz de calamitate?
  Iata, G.D. a dat un raspuns foarte simplu si cuprinzator: romanii care doreau sa participe la ajutorarea sinistratilor, fie ei cetateni privati, fie asociatii de voluntariat, aveau doar sa ia legatura cu filiala Protezione Civile din orasul de resedinta si sa doneze bunurile. Ce sens ar avea sa ia legatura cu PIR-ul, cu LRI, cu FARI sau cu Ambasada? Ce sens ar avea ca romanii sa faca o celula de criza separata?
  Inteleg ca romanilor le-ar fi placut sa vada vreun politician sau vreun ministru ca vine sa bea o zeama cu ei acolo prefacandu-se ca se intereseaza, dar la ce bun?
  Andi, cand vine vorba de calamitati naturale, mie sincer mi se rupe inima de toti, nu numai de romani.

 12. Andi Radiu zice:

  Ambasada Romana nu are o celula de criza decenta nici cand e vorba de un simplu atac mediatic, si tu vrei celula de criza intr-un caz de calamitate?


  am inteles ce vrei sa spui…si m-am lamurit ca vorbim aceeasi limba 🙂

 13. givan zice:

  ,,, si eu cand spun ca sunt niste derbedei ajunsi acolo pe baza de spaga si cotarceala stiu ce spun ,,, o sa le pun un felinar rosu la poarta ,,,

 14. valentina zice:

  Saracii de voi! pina acum doua trei saptamini nici nu mai vorbeati romaneste, erati italieni! la fel ca si cei din irak, si cind a inceput razboiul gata,, ambasada Romaniei, domnule presedinte, suntem romani! salvati-ne” Ce ar fi sa va salvati singuri, nici dracu nu va pus sa alegeti italia, mai asumati-va si responsabilitatea pt faptele voastre! si nu ne mai frecati la melodie ca voi sinteti romani, ce sa cheltuiasca statul cu voi, pe banii cui desteptilor? pe banii adunati de la prosti din impozite si taxe, a celor care nu au plecat la dracu in praznic ci au stat si au muncit in tara lor pe 200 euro, nu au facut figuratie ca voi prin tari straine. TRAIASCA CRIZA ECONOMICA SI FINANCIARA, fiecare isi va vedea lungul nasului cit de curind, Dumnezeu le va aranja pe toate negresit!

 15. valentina zice:

  Statul roman nu a fost in stare la inundatiile din Romania sa ridice case la sinistrati, vreti voi cetatenii romani din Italia sa va ajute pe voi, ce destepti sunteti! atunci la inundatiile din Romania voua va pasat? ma indoiesc, nu am auzit sa vina ajutoare pt sinistrati de la voi romanii-italieni asa cum nici acum nu vreau sa aud ca se cheltuie banii din tara pt voi. Sinteti f destepti daca vreti sa vina ambasada sa va caute actele printre darimaturi, sau poate il vreti pe Basescu ori pe Boc, ha ha ha, ma sparg de ris, ha ha ha, vine popa sa va faca slujba intre darimaturi cind se caltina pamintul?

 16. valentina zice:

  Urcati-va dracului in autocare sau avioane si veniti in tara sa lucrati pe 200 euro, in cel mai fericit caz, si nu va mai plingeti de mila intre darimaturi, ziceti mersi ca v-a lasat Dumnezeu in viata, si nu mai asteptati sa pice para malaiata in gura lu natafleata, sau stati acolo sa va prinda criza si sa veniti in curu gol in tara si pe jos

 17. Andi Radiu zice:

  „Statul roman nu a fost in stare la inundatiile din Romania sa ridice case la sinistrati, vreti voi cetatenii romani din Italia sa va ajute pe voi”…aici iti dau dreptate dar tot in categoria imbecilelor te trec.

 18. givan zice:

  @ valentina : Ce ar fi sa va salvati singuri, nici dracu nu va pus sa alegeti italia, mai asumati-va si responsabilitatea pt faptele voastre! si nu ne mai frecati la melodie ca voi sinteti romani, ce sa cheltuiasca statul cu voi, pe banii cui desteptilor? pe banii adunati de la prosti din impozite si taxe, a celor care nu au plecat la dracu in praznic ci au stat si au muncit in tara lor pe 200 euro, nu au facut figuratie ca voi prin tari straine.

  ,,, un proverb romanesc zice : pisica unde nu ajunge zice ca pute ,,, esti doar o sluga comunista ,,, nu esti in stare de nimic ,,,daca tu mananci rahat trebuie sa manance toti ,,, asa a fost si dupa revolutie cand javrele ziceau ca daca nu ai mancat salam cu soia nu trebuie sa mai traiesti ,,, ,,,, si ce fapte am facut noi si nu ne asumam responsabilitatea ??? te-am FACUT si nu te-am platit ???,,, daca pretul tau pe o luna este de 200 euro asta este treaba ta ,,,, inseamna ca nu esti in stare de nimic ,,, esti o figuranta ,,, dar esti cam ieftina ,,, LUCREZI si pe bonuri de masa ???,,, si vezi ca vine cutremurul ala mare ,,,,

 19. sus...tinatoru zice:

  „Urcati-va dracului in autocare sau avioane si veniti in tara sa lucrati pe 200 euro, in cel mai fericit caz, si nu va mai plingeti de mila intre darimaturi, ziceti mersi ca v-a lasat Dumnezeu in viata, si nu mai asteptati sa pice para malaiata in gura lu natafleata, sau stati acolo sa va prinda criza si sa veniti in curu gol in tara si pe jos”

  Draghe Valentina,trage adink aer in piept si inghite-ti cuvintele!
  Să-ţ’ iegsplic un pic,cum se vede lucrurili de aicişa;
  Deci mamă draghe,aseaza-te in genunchi sub candela de supt „Rapirea din Serai” si roaga-te ca nu cumva sa ai kkt pe limba si sa se intoarca in Ro,mokar fo una sute mii Romeni!
  Hai sa-ţi trezesc neuronu’,ca sa pripeci si tu un pic:
  Daca te aude cel de sus…care vrei tu si se intoarce rumunii,tu nu vei mai lucra pe 200 euri! Vei lucra pe 20 sau chiar vei sta sa-ti fumezi linistita creierul pe balcon,in zumzet de manele.
  Vrei sa sti dc!?
  Pt ca rumunii aia de aici,au alt ritm de munca,cu care cei mai multi din cei ce n-au avut ocazia sa „munceste” pe alte meleaguri nu-l au.
  Au calificari,pe care multi in tara nu le au ori s-au deprofesionalizat.
  Cunosc bine valoarea fiecarui cent cistigat aici si nu mai accepta asa usor sa dea spagi.isi cunosc si-si cer drepturile.
  Stiu ce vor si cer ce vor.
  Cu toate acestea este evident ca in ro nu sunt locuri de munca pt. toti!
  Aud ca bat la usa disponibilizari masive!
  Asa ca draga Valentina,stai pe curu’ tau listinita,nu te agita,caci ceea ce au cerut Romanii de aici de la Romania,nu e pomana,ci sprijin datorat.

 20. givan zice:

  SI pentru valentina

  Discutie intre fiul vierme si mama vierme: -Mami,noi putem sa traim intr-o banana?..-Desigur dragul meu!…Dar intr-un mar?…Desigur dragul meu!…Dar intr-o para….Desigur dragul meu!…Oriunde vrei tu!..-Pai si atunci de ce traim intr-un kakat?…-Fiindca suntem PATRIOTI dragul meu!!!

 21. givan zice:

  @ VALENTINA ,,, ACUM CATEVA ZILE TI-AM SPUS CA VINE CUTREMURUL ,,,, IATA CA A VENIT ,,,, SI INCA POT SA ITI MAI SPUN CE TE ASTEAPTA DAR NU MERITI ,,,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s