Nici măcar fotbalul…

Astăzi, constrând fiind de consoartă, am stat în locul ei la serviciu…chiar eram curios să văd cine intră, ce întreabă, în general ce-l interesează pe românul din oraşul unde locuiesc. Am avut plăcerea să descopăr, deşi au intrat doar vreo 30 de români, că există o comunitate românească foarte mare, mult mai dezvoltată decât mi-am închipuit. Mă consider o persoană foarte comunicativă şi n-am ezitat să stau de vorbă cu fiecare în parte chiar şi despre alte argumente înafara motivelor pentru care intraseră. Sunt foarte multe de spus…ceea ce mi-a atras însă atenţia în mod special este faptul că (să nu râdeţi !) pe român nu-l mai interesează nici măcar… fotbalul…dar absolut deloc…ce să mai zic de cultură, de a citi o carte sau a fii informat . Niciunul, din cei cu care am stat de vorbă, (repet, vreo 30 de persoane) nu ştia că mâine naţionala noastră va juca cu Serbia. Majoritatea motivau ba că nu au posibilitatea să vadă canalele româneşti, ba că nu au internet sau ziare româneşti şi în special că nu au timp. „Şi cu ce vă ocupaţi puţinul timp liber?”…am întrebat eu. Răspunsurile au fost în general: „mă uit la tv la italieni”,”merg pe la prieteni”,”spăl, calc sau pregătesc mâncarea pe a doua zi” sau asemănătoare. „Despre dreptul la vot în Italia aţi auzit?”am mai întrebat eu…reacţiile au fost imediate, de tipul „dă-i la drek de parlamentari hoţi”…”păi nu putem alege pentru Parlament, ci pentru alegerile locale”am ţinut eu să precizez…”aaa, nu ştiam”. Deci, cultură nu…activităţi civice, nu…interes pentru politică, nu…bă frate român, da’ chiar nici fotbalul cu punga de seminţe în faţă şi cu o bere rece, împreună cu amicii de manele nu se mai practică? Nu vreau să generalizez, că asta nu-mi place, dar mă întristează să descopăr că românii de aici îşi pierd valoarea şi devin doar maşini de muncă…nu zic, majoritatea erau obosiţi de la serviciu, cu palmele albite de ciment, da’ chiar numai asta ne-a mai rămas?…care o fi „liantul” care să-i strângă la un loc pe conaţionalii noştri dacă nici măcar naţionala de fotbal nu-i mai „scociorăşte” în amorul naţionalist?

P.S…dacă aveam CD-uri cu manele vindeam vreo două…că m-au întrebat dacă am aşa ceva!…poate un concert cu Guţă i-ar aduna pe mulţi.

…în final „UN NOROC ŞI LA MAI MARE…HAI ROMANIA!!!” din partea PREMIERULUI (mi-a plăcut fotografia şi am „adaptat-o” aici)

b

 

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Dezamăgiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Nici măcar fotbalul…

 1. miruna zice:

  jaleeeeeeee.. cand e meciul?

 2. givan zice:

  ,,,in spania,in castellon , un prieten a avut cativa ani un magazin cu muzica si filme romanesti ,,, i-a mers foarte bine ,,, apoi ideea a fost preluata de mai multi din spania ( chiar de spanioli si marocani care vand muzica romaneasca ),,, si inca functioneaza afacerea cu toata asa zisa criza ,,,dar exista un mecanism pe care trebuie sa il pui la punct ( daca te intereseaza iti spun ) ,,,si este loc pentru toata lumea ,,, italia este mare ,,,

 3. Nadia Bobar zice:

  :))), Andi, sa speram ca totusi romanasul nostru se va redresa si isi va face timp si pentru relax chiar si aici in Italia!!!
  E adevarat ca exista riscul de a se aplatiza, dar cred ca acelasi risc exista si in Romania.

 4. Eugen-Ionut zice:

  Nu trebuie sa fi neaparat in Italia ca sa nu stii cand are nationala meci. Eu abia aseara am aflat de partida dintre Romania si Serbia, cand cineva mi-a spus suparat ca-i 3-2 pentru sarbi. M-am bucurat pentru ei :D.

  Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s