Bărbaţii români din Italia se reprofilează

sweeping_300x400Astăzi mi-a povestit soţia că în cele două săptămâni de când a deschis biroul de servicii au venit foarte multe persoane care se interesau de locuri de muncă. Nimic spectaculos ţinând cont de faptul că e criză, că se închid, cel puţin în zona noastră, multe fabrici şi şantiere…oricum bărbaţii sunt cei mai afectaţi…ce mi-a atras atenţia însă a fost faptul că au existat cazuri în care bărbaţii erau cei care întrebau dacă nu cunoaşte posturi de “badante” pentru ei…”cum badante?…poate pentru soţie!” a fost prima reacţie…răspunsurile au infirmat ipoteza căutarii postului pentru o femeie, ci solicitarea era pentru ei…bineînţeles că i-a întrebat cum de aleg o muncă destinată în mare parte femeilor…toţi au răspuns că e un salariu fix, nu plătesc casa, mâncarea şi celelalte cheltuieli, iar 500 de euro îi pot pune sigur deoparte… iar munca nu se compară cu cea la “întors mortarul” cum spunea cică unul dintre ei…aşadar criza schimbă uneori “il profilo lavorativo”.

Ce m-a impresionat e că întâmpător în noul număr al Gazetei Româneşti, care va apare mâine, este publicat un reportaj făcut de Agerpress care descrie două cazuri asemănătoare…motivaţiile cam aceleaşi, ba chiar unul dintre bărbaţi declară că în următorii zece ani nici nu se gândeşte să-şi schimbe locul de muncă sau să se întoarcă în România…un bun articol, pe care vi-l recomand să-l citiţi.
…sunt convins că majoritatea bărbaţilor ar spune că nu ar fi în stare de aşa ceva…şi totuşi e o muncă cinstită, grea în cele mai multe cazuri şi cum îmi povestea o româncă, badate, “bătrânii sunt mult mai dificili şi mai epuizanţi decât un nou născut”.
…până la urmă, vorba aia: “ pentru bani… şi cioara cântă!!!”

Apropo, domnişoara Băsescu oare ştie despre chestiile astea?… ar trebui s-o informeze careva, să fie pregătită pentru a arăta Diasporei care o susţine (la greu!!!) că e la curent cu problemele ei.

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Chestii serioase și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Bărbaţii români din Italia se reprofilează

 1. irina zice:

  Opinia mea: nu este nici o rusine sa schimbi profilul muncii, daca este in joc supravietuirea familiei.
  O rusine este sa nu muncesti si sa furi, cel putin asa m-a invatat pe mine bunica mea.
  Am cunoscut si eu persoane care ajunse la un anumit nivel pe scara sociala nu ar mai fi putut sa se „coboare” sa faca munci de jos.

  In perioada ce va urma va fi dificil pentru multe familii sa iasa la liman, dar trebuie sa lupte cu optimism, chiar ca acesti barbati dispusi sa faca si pe badantele.

 2. Andi Radiu zice:

  fara discutie …

 3. daditza zice:

  Din cate m-amintesc eu, deja acum 20 ani pentru barbati din Peru sau insule filipine era destul de „normal” sa faca si pe „badante”. Era destul de obisnuit sa vezi pe strasile la Milano vreo batrana ingrijita de un tanar cu fatza de sud-american sau filipino. In o familia unde am lucrat ca „gouvernante” pentru copii, cred ca era in 1987, bunici erau ingrijiti de un peruvian care imi spunea ca acasa era in politia, dar a avut probleme (nu a clarificat care) si s-a dus in italia, unde i-au dat asil politic. Si s-a gasit imediat munca ca „badante”, fara sa nici caute alte slujbe.

 4. Andi Radiu zice:

  x Daditza: eu cred ca e o diferenta de mentalitatea din acest punct de vedere intre sud americani si europeni…zic eu…care de nevoi si de lipsuri incet incet dispare.

 5. nadina78 zice:

  Si dupa parerea mea e ok ca si barbatii cauta posturi ca si ingritori de batrani, evident, pentru ca nu au alte alternative…In fond e o sursa de venit cinstit. Adevarul e ca criza si aici in Italia se resimte simtitor. Sa speram ca situatia se va redresa in curand!

 6. pop liviu zice:

  sant barbat am 53 de ani cunosc limba italiana doresc post de infirmier in italia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s