Război în comunitatea românească

ambasadorDupă un început de an fără niciun eveniment important în comunitatea românească, la Roma s-a deschis „cutia Pandorei” în urma invitaţiei adresate de către Ambasada Româ ă în vederea alegerii unui reprezentant al asociaţiilor românesti în Primăria Romei. Deşi este deja numită într-un post reprezentativ alături de primarul Alemanno, Ramona Bădescu nu a fost invitată la acest eveniment.

Aripa Manta

Pe 14 ianuarie, Ambasada Română a reunit majoritatea reprezentanţilor asociaţiilor româneşti din Roma, în vederea alegerii unui reprezentant al lor în cadrul Primăriei. Este o altă acţiune de mare importanţă pentru comunitatea românească, după forumul de la Milano, în care presa nu a fost invitată şi nici măcar avizată de existenţa unei asemenea întâlniri. Probabil aveau presimţiri, pentru că discuţiile care au avut loc, comportamentul unor reprezentanţi şi rezultatele întâlnirii au fost dezastruoase. Ambasadorul Răzvan Rusu a venit doar cu o propunere, nominalizându-l pe Iulian Manta, în prezent preşedinte al asociaţiei „Vocea Românilor”, fost preşedinte al Ligii Românilor din Italia şi funcţionar sindical. Iulian Manta avea consensul aproape general al celor prezenţi, dar nu avea unanimitate. Au fost câteva contestaţii şi discuţii aprinse, iar în final nu s-a ajuns la niciun rezultat. S-a stabilit ca să se anunţe o dată ulterioară în care să se finalizeze alegerea reprezentantului. Ramona Bădescu nici nu a fost invitată, dar prezentă la reuniunea de la Ambasadă a fost Gabriela Floria, asistenta Ramonei Bădescu. Aceasta ne-a declarat: „Propunerea nu vine din partea primarului Alemanno, ci din partea unui grup de asociaţii înscrise în Assforum. Propunerea este bună, dar postul de reprezentant nu trebuie să fie ocupat prin impunerea unei persoane, aşa cum s-a întâmplat la întâlnirea de la ambasadă, ci ales printr-o metodă democratică de către asociaţiile româneşti din Roma.”

Aripa Bădescu

Deşi la întâlnirea de la Ambasadă s-a spus de mai multe ori că nu este o întâlnire anti-Bădescu, era evident că ceva nu e în regulă, mai ales că reprezentanţii ambasadei au spus public că nu au avut nicio legătură cu numirea Ramonei Bădescu în funcţia de consilier a primarului Alemanno. Imediat după această întâlnire, presa italiană a anunţat că Ramona Bădescu a avut o întâlnire cu 15 asociaţii româneşti din Roma, o evidentă întâlnire anti-ambasadă (deşi şi aici s-a spus că nu există probleme cu ambasada şi cu yesmenii ambasadei răspândiţi prin asociaţii). După reuniune, Bădescu a declarat presei: „Sper că şi alte asociaţii ni se vor uni, contribuind prin atitudinea şi propunerile lor la această acţiune a noastră. Constat însă că unele asociaţii sunt mai interesate pe plan politic, susţinând interese chiar ale unor grupuri politice italiene, care deja se pregătesc pentru viitoarele evenimente electorale. Voluntariatul, dacă e autentic, trebuie să răspundă la necesităţile comunităţii, nu la interesele şi ambiţiile unora. Mi-am luat răspunderea, cu titlu gratuit, de a duce la bun sfârşit misiunea încredinţată mie de către primarul Alemanno, cu scopul îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două popoare pe care le iubesc în egală măsură, departe de orice ambiţie politică sau de vreun interes personal.”

Tutti contro tutti

Prezent atât la întâlnirea de la Ambasadă cât şi la cea organizată de Ramona Bădescu, Daniel Grigoriu, sindicalist, dar care a participat “ca român” la întâlnire, ne-a declarat: „Dacă propunerea vine din partea primarului Alemanno şi nu a unor grupuri nereprezentative, este binevenită. Cel care va fi în acel post trebuie să fie ales de către reprezentanţii asociaţiilor româneşti din Roma. Trebuie să aibă consensul majorităţii asociaţiilor. Deşi s-a difuzat ideea că vreau să fiu eu în acel post, mai ales după câteva articole neinspirate din presa italiană, folosesc acest prilej de a declara public că nu mă consider unul dintre viitorii candidaţi. Pe de altă parte consider că Ramona Bădescu trebuie susţinută în demersurile sale şi ajutată să ducă la bun sfârşit proiectele începute pentru comunitatea românească.”
Gazeta Românească a luat şi alte două declaraţii, a doi reprezentanţi aflaţi în „tabere” diverse. Simona Farcaş, preşedinta asociaţiei „Italia Romania Futuro Insieme” şi Vicentiu Acostandei, vicepreşedintele Partidului Identitatea Românească, ambii prezenţi la prima întâlnire. Acostandei ne-a declarat: „La întâlnirea de la ambasadă am demonstrat că nu suntem uniţi. Cele 2-3 grupuri care s-au detaşat faţă de propunerea făcută nu vor favoriza cu nimic proiectul început. Dacă acestea ar veni cu propuneri concrete şi pentru interesul general al românilor, îi vom considera o concurenţă care poate aduce doar idei şi acţiuni din care să avem cu toţii de câştigat.” Prezentă şi la cea de-a doua întâlnire, Simona Farcaş a spus: „Consider că este o ocazie care nu trebuie ratată şi ar trebui să dialogăm, să ne ascultăm, în vederea alegerii unui reprezentant solidar şi deschis cu fiecare dintre noi, preşedinti de asociaţii. Sunt total de acord să ne alegem
reprezentanţi pe lângă Primarie, pe care să-i ajutăm să-şi desfăşoare cât mai bine misiunea spre interesul comunităţii româneşti, nu doar a unui grup de asociaţii.”
După cele două întâlniri, Ambasada de la Roma a încercat să tempereze atmosfera tensionată creată în sânul reprezentanţilor asociaţiilor şi a făcut un apel în vederea stabilirii unei date, de comun acord, pentru reluarea discuţiilor şi alegerea reprezentantului. Reuniunea din 20 ianuarie a fost amânată. Cităm din mailul ambasadei: „s-a remarcat lipsa de comunicare şi convergenţă ale asociaţiilor româneşti din Roma, fapt care ne pune în situaţia de a nu mai organiza reuniunea pentru data de 20.01.2009 la sediul Ambasadei. Subliniem că lipsa de comunicare şi de colaborare nu va avea niciun beneficiu pentru reprezentarea comunităţii româneşti”.

http://www.gazetaromaneasca.com/news/stiri/razboi-in-comunitatea-romaneasca.html

Reclame

Despre Camelia Radiu

una romena in Italia
Acest articol a fost publicat în Chestii serioase. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Război în comunitatea românească

 1. coste zice:

  Pentru mine este bine să existe un reprezentant….a fost să fie Manta ,va bene ,chestia proastă că nu are un consens sau o majoritate.Este contestat de o parte -hai să-i zicem o aripă-şi chiar dacă s-ar achita de misie şi s-ar da peste cap să facă totul perfect va fi contestat 🙂 Era mai bine ca asociaţia partid să-şi fi propus candidatul la vot,la o confruntare cu restul lumii chiar dacă spun dumnealor că ei au făcut lobbyul.Credeam că munca asta diplomatică a PIR-ului ar fi fost spre folosul prioritar al comunităţii şi nu a partidului care spun gurile rele este deja în trative electorale .Nefiind din Roma nici măcar nu mă doare capul 🙂 dar dacă împreună cu aripile diverselor orientări ar fi făcut un tip de listă civică care să treacă prin vot ar fi putut fi un model de atacat şi în alte părţi .Apoi personal cred că ca asociaţie „Vocea Românilor” nu spune nimic …ceva timp în urmă era o propunere de cip-are sau bulinare cu roşu a infractorilor români pe buletin sau paşaport :-))) ..ceva venit din dilentatismul presideului asociat care după mintea sa sindicalistă ar fi trebuit să oprească infractorii la frontieră .Între timp acel crâmpei de gândire genială a fost scos de pe site care a fost cosmetizat cu ceva timp înainte adică cea din perioada lobbylui ;-).Baftă mare domnului Manta cel nominalizat să facă lumină….şi se făcu lumină 🙂 adică dumneavoastră aţi înţeles cum stau lucrurile.Lobby nu vot sau pe româneşte cu pumnul în gură se face democraţia.

 2. Madre Tereza zice:

  Subliniem că lipsa de comunicare şi de colaborare nu va avea niciun beneficiu pentru reprezentarea comunităţii româneşti”
  ……. zice ambasada …
  as adauga ca acesta este efectul razboiului orgoliilor prostesti …asadar , lupta continua !
  cum vad ei ca ar putea ajuta comunitatea romaneasca cu astfel de „spectacole”, e greu de inteles.

 3. coste zice:

  O listă civică cu nume din fiecare asociaţie reprezentativă supusă votului ar fi rezolvat măcar în parte praful stârnit de partidul asociaţie.Poate Ambasada ar fi trebuit să impună acest mod de a face treburile bine făcute.Probabil nici ei habar nu au cam cu ce se mănâncă promovarea intereselor românilor …nu este pentru prima dată şi nu va fi nici ultima.Asociaţiile cu 2 membri soţ şi soţie 🙂 unul preşedinte şi celălalt trezorier,secretar ,portărel şi om la toate nu ar fi trebuit luate în seamă.Personal îmi pare rău de IRFI,ARI, care sunt destul de cunoscute…dar unde nu-i ,nu poţi să ceri.Observ o înverşunare accentuată a PIR-ului în a demonta orice iniţiativă de promovare alta decât cea a asimilaţilor la „identitate” 🙂 ,din păcate rcentele schimbări la PIR nu au adus şi o democratizare a dialogului.PS.pentru a nu crea polemici inutile pregătesc… am în lucru un material demn de o carte neagră …cine se ştie cu musca pe căciulă să stea departe.

 4. d2b zice:

  politica e dubioasa intodeauna – am intalnit din intamplare un fost presedinte roman si un fost prim-ministru

  e scocant sa discuti cu politiceni in privat

 5. sus...tinatoru zice:

  Costeluş,lista civica o pregatesti in vederea alegerilor la care te prezinti si participi.
  Par example Ramona a participat la „alegeri ” pe lista civica a lui Alemano!
  Nefiind vorba de „alegeri” in aceasta situatie,ele (alegerile ) nu se iegzista.
  Ambasada nu are ce sa „impuna „. In privinta „partidului asociatie”,observ ca n-ai avut nici macar curiozitatea sa citesti linkul ce ti l-am dat

  http://it.wikipedia.org/wiki/Partito_politico

  „Asociaţiile cu 2 membri soţ şi soţie 🙂 unul preşedinte şi celălalt trezorier,secretar ,portărel şi om la toate nu ar fi trebuit luate în seamă”

  Aici ai dreptate. Doar ca de obicei tocmai „acele” asociatii ,cu 2 membri si uneori doar cu unulsingur ,sunt cele mai „galagioase”.De cele mai multe ori insa,galagia se confunda cu „activitatea” si uite asa ajung sa fie „cunoscute”.
  Eu mai cred si ca „activitatea reala si eficienta” a oricarei org(asoc, apolitica ,voluntara sau partid sau…etc) se masoara in functie de rezultatele lor concrete,obtinute in relatia cu administratia si institutiile si nu prin prisma numarului de spectatori ai spectacolelor „moka” sau hectolitri de bere si tonele (oalele de sarmale si )de mici si de semintele de „bostac si floare” vindute sub „aripa” sarbatorilor cimpenesti din parcarile periferice sau pietele oraselor Italiei.
  Iar cind „consiliera personala”(nealeasa prin vot democratic…sic),declara public sprijinirea unor asemena „initiative social-culturale”,a caror perpetuare in timp ne-au creat in rindul opiniei publice IT,imaginea unei comunitati de „betivi primitivi si violenti”,iar noi „aplaudam „frumoasa”initiativă,inseamna ca”suntem de acord si ne meritam pe deplin apelativele.

  Sper ca prin „democratizare a dialogului”! sa intelegi ceva mai mult decit ai inteles din „definitia partidelor”!

  Astept sa-ti citesc „materialul” si iti doresc „Spor mare”!

 6. GiGel zice:

  Caro Costel spero che Tu conosca i film di Toto.mi viene spontaneo risponderti:sedia e tovagliolo presto…..

  Sparlare degli altri e’ semplice,fateci vedere qualcosa di buono e di nuovo o Ti sei perso anche Tu nelle nebbie come qualche ex Presidente della Lega disperso in Russia…quando Vi ritrovate mandateci una raccomandata….buon divertimento visto che mi pare che Tu Ti diverta ormai con poco…promettevi bene ma Ti sei perso…che peccato per Te che bene..per tutti gli altri…
  Con pochissima stima
  Avv.GiGel

 7. coste zice:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Partid_politic X M.M uitaţi-vă domnule ce înţeleg eu prin partid ….cum să spun îmi place mai mult Wikipedia în română 🙂 mi-au fost mai aproape de piele ismenele ca „manta”ua .Iar wiki în română are aceaşi valoare documentară ca wiki în italiană.Lista civică =listă politică ? Nu cred 🙂 civism,civilitate,civil cu toate derivatele sale mă duce cu gândul în altă parte ,iar o listă civică este altceva decât o listă electorală.Lista civică poate avea un conţinut civil cu anumite obiective în favoarea unei acţiuni care nu exclude supunerea acestora votului şi promovării unui şef de proiect sau responsabil,fără ambiţii politice pentru a nu altera bunul demers al iniţiativei,pentru că se dorea parcă ceva pentru binele comunităţii.În comunitatea românească sunt diverse orientări politice,asociative,culturale ….dar se pare că nu s-a ţinut cont.Ambasada are datoria de a apăra interesele românilor prin prisma reprezentării intereselor statului român şi poate impune anumite puncte de conduită în rezolvarea misiunii sale.Hectolitrii de bere şi seminţele de bostacă -ţinând cont că şi românii au un aport la bugetul primăriilor-este datoria edililor … că de aia plătim taxe…iar până cei puşi de voi la insectar în cartea neagră nu vor fi demonstraţi în justiţie ca vinovaţi, pentru mine sunt ok; cum pentru voi există libertatea de a înfiinţa un partid naţional (ITALIAN PRESUPUN) la care se pot înscrie şi neromâni şi partidul să se cheme „Identitatea Românească” 🙂 există şi pentru restul cetăţenilor prezumţia de nevinovăţie,ca minimă formă de respect de unde ar putea începe reciprocitatea acestuia…nu?
  X avocatul Gigel stima este reciprocă 🙂 unul care face avocat „acasă” şi procuror pe forumuri ori de câte ori un român DIN AFARA CERCULUI IDENTITAR iese în evidenţă Gigel se şi teme că mingea-i va fi furată 🙂 …Ce să spun?L-aţi criticat pe Mocanu că a fost ales preşedinte LRI cu 3 voturi 🙂 ,din stima reciproca mai sus enunţată ,nuştiu dacă cineva din funcţiile de conducere ale PIR are mai mult de 10 voturi 🙂 care să fie într-un fel sau altul legitimat de a impune reguli pentru o comunitate.Punct şi de la capăt:democraţia înseamnă dialog şi participare ,orice încercare de excludere sau excluderea proprie de la viaţa publică,socială sau economică a unui grup sau a unei persoane este dictatură,mafie şi xenofobie. Cum românii sunt victimile unor astfel de tarocuri care continuă în numele bunăstării lor de mai bine de 60 de ani ,nu cred că vor vedea cu ochi buni aceste „iniţiative”.Pe de altă parte românii îşi merită soarta… dar pumnul în gură nu este o soluţie. Gigele comunitatea nu este egal PIR. PIR= asociaţia politică ,legal constituită şi recunoscută în Italia ,ţară care respectă drepturile civile ale persoanei şi grupurilor .Din cunoştinţe proprii nuştiu câţi români 100% fac parte din PIR;Germani este dublu cetăţean italian şi român,Acostandei lucrează pentru Guvernul Italian,Muntean pentru Guvernul Braziliei,Harja este şi dumneaei funcţionar al statului italian… 🙂 mai vreţi să lucraţi şi pentru români?Cam mult,zic eu .Să aveţi spor domnul Gigel -ps eu am răspuns persoanei care se autonumeşte Gigel orice asemănare cu persoane reale este chiar deloc întâmplătoare

 8. AlinaHarja zice:

  Draga Costele,
  Ia spune-mi si mie o chestie: da’ tu unde lucrezi? In China?
  Pozitia si argumentele tale sunt cel putin ridicole, ca sa nu spun idioate de-a dreptul. Adica daca eu sunt platita de Statul Italian inseamna ca nu mai sunt romanca 100%?
  Dar tu tampeniile astea le citesti inainte de a le scrie?
  Tocmai lucrand in structurile italiene ai posibilitatea sa faci ceva si pentru romanii care, guess what, locuiesc si muncesc in ITALIA.
  Nu mi se pare ca a afirmat vreunul din noi ca ar avea cea mai mica intentie sa faca ceva pentru romanii din ROMANIA (mai putin rudele, dar aia e alta poveste ca si tu faci la fel).
  Pe bune, te consideram om destept in ciuda divergentelor de opinie, dar cu faza asta m-ai dat gata…
  Daca astea sunt premisele de la care pornesti, n-are efectiv sens sa comentez celelalte absurditati pe care le-ai mentionat.

 9. AlinaHarja zice:

  Mica corectie: Dar tu tampeniile astea le citesti inainte de a le PUBLICA?

 10. sus...tinatoru zice:

  Costele ,bati cimpiile ca deobicei,dar macar tu esti simpatic.
  De cind ma rog,identitatea 100% Ro,este conditionata de locul de munca!? Schimba Barolo cu un bun Chianti,caci vad ca-ti da halucinatii.
  Te incapatinezi sa interpretezi in felul tau „Constitutia IT”. Nici Wikipedia n-o recunosti!
  Reciteste atunci aici:

  http://www.learnitaly.com/partiti.htm

  Io-te aci si definitia „listei civice” atit de fapt cit si de drept;

  http://it.wikipedia.org/wiki/Lista_civica

  Deci n-o mai abuti atit!

  Pe Mocanu nu l-am criticat pt. cele „trei voturi” ci pentru autoproclamarea majoritatii, incalcarea statutului,demagogie si ipocrizie! Toate acestea demonstrate din plin de activitatea sa.
  Si-a batut joc de LRI si a compromis aproape definitiv ideea si proiectul in baza carora se nascuse aceasta LRI:
  Apropos Ii mai esti consilier!?
  Cum mere „megaproiectul „pt binele comunitatii,pe care-l puneati pe picioare” impreuna!?
  Ramine de vazut….”pe picioarele cui”!?

  Asculta aici la mandea; Concediaza-ti informatorii,pt. ca sunt in urma cu evenimentele sau „te intoxica”.. cu buna stiinta.

  Un baccione!

 11. givan zice:

  ,,,, minoritarul ( stiti voi care ) cand ajuge imparat ( sau vice ! ) intai il omoara pe tac-su apoi o,,,se ocupa de ma-sa ( si de istericele de colege ) ,,,

 12. coste zice:

  DEDICAŢIE PENTRU ASIMILAŢI 🙂 Merită citit !Nu-i aşa că marile personalităţi culturale ale momentului nu sunt de acord ? Păi cine o mai fi şi acest …escu? 🙂 Ce aia-i ,identitate românească ?

  http://victor-roncea.blogspot.com/2009/01/dominatia-banului-international.html

 13. Lorenzo zice:

  „Lupta pentru ciolan”oare cand se va termina?Niciodata, pentru ca acest ciolan este „ciolanul dur”confectionat din plastic pentru cainii carora le place acest tip de os.Sunt cei care sunt in haita si nu permit altu-i membru de a intra in grupul lor.
  „Voluntariatul, dacă e autentic, trebuie să răspundă la necesităţile comunităţii, nu la interesele şi ambiţiile unora”cuvinte frumoase pe care toti la inceputurile activitatii noastre aici in Italia eram fascinati de munca de voluntariat ,ca puteam face ceva pentru ai ajuta pe cei care aveau de noi si care si acum au nevoie de noi.Si s-au facur multe.Dar timpul a trecut si aceasta munca de voluntariat pentru unii a devenit o afacere,o pista de a face cariera,iar pentru altii a ramas tot satisfactia de a ajuta semenii nostrii romani aflati in nevoi.Felicitari pentru ambii..Dar pentru cei care au ales voluntariatul ca o rampa de lansare in cariera lor si au uitat de unde au plecat si scopul pentru care au infiintat acea asociatie sau fundatie,sa le fie rusiine.Tot circul care este facut pentru acest ciolan nu face decat sa ne strice aceasta imagine,care deja este cum este.LASATI CIOLANUL ROMANILOR,ganditi-va la nevoile oamenilor din comunitatea unde sunteti,iar la Roma sunte-ti ,slava Domnului.Ganditi-va cum sa mai schimbati imaginea Romaniei si a romanilor din Italia care a fost din nou patata foarte urat ,zilele trecute. Haideti alege-ti unul brav care sa va reprezinte si apoi cu totii la treaba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s